Mister Sneakers Belgium 2020 Michael De Clercq over mister-zijn in coronalockdown

België vertoeft nu ruim een maand in lockdown light door coronavirus COVID-19. We mogen weliswaar buiten om te werken en te sporten. Maar sociaal doen of uitgaan is uit den boze. Hoe beleeft Mister Sneakers Belgium 2020 Michael De Clercq (31) de situatie? 

We mogen nu ruim een maand niet uitgaan. Hoe beleef je het?

“Ik heb het gevoel dat ik wordt opgesloten en belemmerd wordt in mijn vrijheid. In het begin vond ik het wel leuk om te kunnen rusten in het weekend of klusjes in huis die anders blijven liggen, uit te voeren.”

“Intussen ervaar ik het anders. Van nature uit ben ik een heel sociaal persoon. Ik leer graag nieuwe mensen kennen maar dat kan nu niet en dat doet raar.”

“Onlangs werd ik 31 en dat staat normaal synoniem met een feestje met vrienden thuis. Nu was het stil. Ik mis vooral mijn beste kameraad Bram. Hij is mijn steun en toeverlaat en woont aan de kust. Het deed raar dat hij niet op mijn verjaardag aanwezig was. Ik ben wel door hem en andere vrienden opgebeld en ik kreeg cadeaus via de post, maar dat is niet hetzelfde.”

“Daten gaat nu ook niet. Ik ben geen non hé. Ik ben een man van vlees en bloed maar nu hou ik het met één vaste persoon met wie ik afspreek.” 

Kan je blijven werken? 

“Ik blijf werken. Ik ben winkelmanager bij een slager-traiteur. De eerste dagen was het door het hamsteren alle hens aan dek. Mijn medewerkers hadden de tijd niet om te rekken te vullen. Het eten werd uit hun handen genomen. Echt chapeau hoe mijn team hiermee omgaat.”

“De laatste week is het op tenen lopen. Klanten zijn niet meer beleefd tegen winkelpersoneel. Ik moet soms op mijn tanden bijten om geen opmerking te maken op hun gedrag. Ik merk ook wel dat mensen geen rekening houden met de opgelegde regels. Zo kreeg ik bestellingen binnen voor barbecues en buffetten. Ik denk soms: doe eens normaal.”

Bij je mister-titel hoort veel uitstapjes en actes de présence. Zelfs reizen. Hoe vul je je misterschap nu in?

“Mijn mister-zijn staat nu op een laag pitje. Normaal gezien zou ik nu net thuis zijn van Berlin Easter Fetish Week. Dat was een evenement waar ik echt naar uitkeek.”

“Ik probeer nu contact te houden met de community via sociale media. Zo plaats ik regelmatig foto’s op Facebook en Instagram.”

“Ik kan het echter niet ontkennen: ik mis nu veel van mijn mister-jaar. Ik heb er net als andere misters ook vragen over. Gaat mijn termijn verlengd worden? Dat moet de organisator beslissen.”

“Het belangrijkste is nu dat het virus zo snel mogelijk weg is en dat we ons normaal leven kunnen hervatten. Het staat ook alvast dat ik volgend jaar meedoe aan de Mister Sportswear Europe verkiezing.

De gayscene hangt aaneen. Letterlijk. Veel mensen bijeen, soms heel erg intiem en fysiek. We zijn niet vies van darkrooms. Hoe zie jij de toekomst van (gay) uitgaan?

“Soms denk ik van zodra de lockdown opgegeven wordt zal het een drukste van jewelste zijn in de seksclubs en gelijkaardige horeca. Een echte vleeshoop.” 

“Aan de andere kant denk dat we nog zeker voorzichtig gaan moeten zijn. Er rijzen daarbij twee vragen. Eén: is het virus daadwerkelijk uitgeroeid? Twee: is het niet gevaarlijk om als massa af te spreken?”

“Ik ben ook bezorgd om de chemseksgebruikers. Gaan er niet meer overdosissen zijn omdat ze er weer total loss kunnen gaan?”

“Toch wel enkele dingen waarbij we als gemeenschap toch ook moeten bij stilstaan, vind ik.”

“Maar het zal natuurlijk ook een blij weerzien zijn met vrienden en seksbuddies.”

Ooit gaan we we weer bijeen kunnen komen. Waar kijk je naar uit? 

“Het eerste wat ik ga doen na de lockdown is met mijn beste vrienden afspreken,  mijn verjaardag inhalen, samen het leven vieren en samen klinken dat we nog allemaal gezond zijn. “

“Ook wil ik een social organiseren voor de sportswear- en sneakercommunity in België organiseren.

“Daarnaast hoop ik nog een aantal evenementen te kunnen doen als Mister Sneakers België te vertegenwoordigen op internationale evenementen.”

Beeld: Michael De Clercq

%d bloggers liken dit: