Petra De Sutter, Hilde Vautmans en Olivier Chastel eisen dat Hongarije M/V-wissel op ID-documenten als mogelijkheid behoudt transgenders

63 leden van het Europees Parlement waaronder prof. dr. Petra De Sutter (Groen), Hilde Vautmans (Open VLD) en Olivier Chastel (MR) willen dat Hongarije het beruchte artikel 33 van een wetswijziging die de verandering van geslachtsaanduiding op identiteitsdocumenten mogelijk maakt, laat vallen. 

Arrtikel 33 beperkt de rechten van Hongaarse transgender en intersekse burgers. 

Wat juist?

Het wetsontwerp moet de Wet over de Burgerlijke Stand wijzigingen. Het zou de term ‘nem‘, wat in het Hongaars zowel geslacht, sekse als gender betekent, veranderen in ‘születési nem. Geboortegeslacht.

Een streep door de rekening van wie vindt dat het geslacht dat bij geboorte toegewezen werd, niet overeenkomt met de realiteit nu. Transgenders dus.

Bovendien zou de wetswijziging met terugwerkende kracht werken. Wie de voorbije twintig jaar de M in V of V in M liet wijzigingen, riskeert terug naar af te gaan.

Open brief

De 63 europarlementariërs hebben een open brief gestuurd naar minister van het Kabinet van de Eerste Minister Gergely Gulyás (Fidesz) en minister van Justitie Judit Verga (Fidesz).

“Dit amendement beperkt de toegang van transgender en intersekse personen in Hongarije tot de wettelijke procedures tot gendererkenning”, zo staat in de brief te lezen. 

“De impact op de levens van mensen die in een medisch begeleide transitie verkeren wordt hierdoor onduidelijk maar ook zorgwekkend. Wettelijke procedures tot gendererkenning zijn de basis voor de bescherming van transgenders. Zij zijn even belangrijk voor intersekse personen die bij hun geboorte een ander geslacht krijgen toegewezen dat datgene waarmee ze zich identificeren.”

Beeld: Wikipedia
Bron: GayLive

%d bloggers liken dit: