Parlement Polen buigt zich over wetsvoorstellen die abortus en seksuele voorlichting inperken

Het Poolse parlement heeft in de plenaire vergadering twee wetten tegengehouden die abortus nog moeilijker zouden maken en seksuele voorlichting op scholen strafbaar zou stellen. De wetsvoorstellen worden nu doorgestuurd naar subcommissies die zich er verder over zullen buigen.

Door beide wetten juist tijdens de coronacrisis te behandelen, was het voor tegenstanders onmogelijk massaal de straat op te gaan om ertegen te protesteren. Daarom plaatsten duizenden activisten op sociale media selfies met de tekst #ProtestAtHome.

Virtueel protest

“Hoewel het beschamend is dat de parlementariërs deze twee wetsvoorstellen niet ondubbelzinnig hebben afgewezen, laat de uitslag van vandaag zien dat zelfs tijdens een coronacrisis protesteren een krachtig middel is” zegt Draginja Nadazdin, directeur van Amnesty Polen.

Beperkte rechten

In Polen zijn seksuele en reproductieve rechten uiterst beperkt. Voorlichting over seksualiteit is daarom cruciaal om jonge mensen te helpen bij zaken als seks met wederzijdse instemming, voorbehoedsmiddelen en het voorkomen van seksueel overdraagbare ziektes.

“We zullen de autoriteiten blijven volgen om ervoor te zorgen dat deze wetten niet alsnog worden aangenomen als ze ongetwijfeld in een later stadium weer opduiken”, zegt Nadazdin.

Praten over homoseksualiteit

Seksuele opvoeding beperken betekent meteen ook een verbod op het bespreken van seksuele oriëntatie en bij uitbreiding ook over genderidentiteit en genderexpressie. 

De tekst van het wetsontwerp koppelt homoseksualiteit aan pedofilie en stelt dat praten over homoseksualiteit jongeren aanzet holebi te worden. 

Beeld: Wikipedia
Bron: Amnesty International Nederland, Reuters

2 gedachten over “Parlement Polen buigt zich over wetsvoorstellen die abortus en seksuele voorlichting inperken

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: