Vlaams Parlement veroordeelt holebifobie en transfobie in de Europese Unie en in de wereld

Het Vlaams Parlement heeft een resolutie goedgekeurd die holebifobie en transfobie in de Europese Unie en daarbuiten veroordeelt. Vlaams Belang onthield zich.

De resolutie kwam tot stand over de grenzen van meerderheid en oppositie heen dankzij de  constructieve houding van volksvertegenwoordigers Paul Van Miert (N-VA), Orry Van de Wauwer (CD&V), Stephanie D’Hose (Open Vld), Annick Lambrecht (sp.a), en Stijn Bex (Groen). 

Die brede steun is zonder twijfel een hart onder de riem van de LGBTQI+-personen”, stelt out Vlaams Parlementslid en senator Van de Wauwer

Veroordeling elke vorm van discriminatie

“Vlaanderen maakt er al langer een gewoonte van om op te komen voor de rechten van de LGBTQI+-gemeenschap en discriminatie sterk te veroordelen. Wel overstijgt onze resolutie specifieke situaties en veroordeelt het iedere vorm van discriminatie, geweld en haatspraak. Waar ook ter wereld en ongeacht welke context”, aldus Paul Van Miert (N-VA), Orry Van de Wauwer (CD&V), Stephanie D’Hose (Open Vld), parlementsleden van de meerderheid.

Polen en Hongarije

“Aangezien bepaalde regimes – ook in Europa – van de coronacrisis willen misbruik maken om de rechten van LGBTQI+-gemeenschap in te perken, leek het ons belangrijk om vandaag  gezamenlijk een zeer duidelijk signaal te geven vanuit Vlaanderen”, aldus Annick Lambrecht (sp.a) en Stijn Bex (groen) die het voorstel vanuit de oppositie mee steunden en indienden.

“Het is onaanvaardbaar dat anno 2020 zogenaamde LGBT-vrije zones worden uitgeroepen in een EU-land als Polen, dat in Hongarije een transgender-onvriendelijk beleid wordt uitgerold, of dat verscheidene Afrikaanse en islamitische landen homoseksualiteit criminaliseren en zelfs bestraffen met de doodstraf”, zegt Orry Van de Wauwer. 

“LGBTQI+-rechten beschouwen we als grondrechten: fundamenteel en universeel”, besluiten de vijf indieners van de resolutie.

“Vlaams Belang misbruikt holebi’s en transgenders”

Vlaams Belang steunde de resolutie niet. Zij hadden een eigen resolutie, waarmee zij louter moslims viseren. 

“Het Vlaams Belang heeft zich nooit ingezet voor gelijke rechten voor holebi’s en transgenders, integendeel”, vertelt Van de Wauwer. 

“Enkel wanneer zij zich kunnen afzetten tegen moslims, hebben ze hier aandacht voor. Wel, de regenbooggemeenschap is divers en solidair, en laat zich niet misbruiken door de haatdragende boodschap van het Vlaams Belang.”

 Eerder heeft Van de Wauwer ook al gewezen op de hypocriete houding van extreemrechts. 

Van de Wauwer keurde in het verleden andere resoluties over de bescherming van LGBTQI+-personen goed. Zo diende hij enkele maanden geleden nog een resolutie in waarmee het parlement de doodstraf en homofobie in Oeganda veroordeelde. 

Ook op lokaal niveau engageert Van de Wauwer zich voor de regenbooggemeenschap.

Beeld: Orry Van de Wauwer
Bron: persbericht via Orry Van de Wauwer

%d bloggers liken dit: