Mister Leather Belgium 2020 Gael Leung Chong Wo over mister-zijn in coronalockdown

België vertoeft nu anderhalve maand in lockdown light door coronavirus COVID-19. We mogen weliswaar buiten om te werken en te sporten. Maar sociaal doen of uitgaan is uit den boze. Hoe beleeft Mister Leather Belgium 2020 Gael Leung Chong Wo de situatie? 

We mogen nu ruim een maand niet uitgaan. Hoe beleef je het?

“We zijn nog nooit eerder geconfronteerd geweest met dergelijke opgelegde maatregelen en zoals met alle nieuwe (noodzakelijke) regels, was het toch even aanpassen. De eerste weken opgesloten zitten voelden onwezenlijk maar vooral beangstigend aan.” 

“Van bij het begin hielden we ons aan de social distancing. Maar na zes weekends binnen zitten, begint het toch wel zwaar door te wegen. Ik wil buiten kunnen komen, en niet alleen om boodschappen te doen bij onze lokale supermarkt.

Afgelopen weken hebben me in ieder geval tot nadenken gestemd, over vervreemding, eenzaamheid alsook het luxeleventje dat wij gewend waren.”

Kan je blijven werken? 

“Samen met mijn (levens)partner zijn we bevoorrecht om een eigen praktijk met kantoor aan huis te hebben. Onze twee medewerkers doen aan telewerken, en dat lukt vrijwel goed. De bouwsector mag dan wel op een trager tempo werken, maar onze lopende dossiers kunnen probleemloos verder worden uitgewerkt. Via video conference calls en telefonie doen we het nodige aan opvolging en besprekingen. Ook merken we dat de thuiszittende klanten tijd hebben om hun bouwplannen in gang te zetten en ons via alle mediakanalen contacteren. Het blijft dus erg druk, ook met toestroom van nieuwe projecten.”

Wat mis je het meest?

“Vanuit persoonlijk standpunt mis ik vooral mijn vrijheid. Eigenlijk zijn we tijdens weekends zelden thuis. Wij wonen in Merelbeke aan de Scheldevallei maar behalve de mooie natuur in onze achtertuin en de paar fietsers of auto’s die voorbij rijden op de steenweg, mis ik gewoon fysiek contact met familie en vrienden.”

“Uiteraard ook luxezaken zoals uiteten op restaurant, weekendshopping, ergens ene gaan drinken of een reis kunnen inplannen. Ik ben wel gaan beseffen dat wat we voor een normaal leven aannemen niet meer of minder is dan pure luxe. 

Ik draag mijn leathergear ook thuis of tijdens de werkuren, maar samenkomen met gelijkgestemden, is toch anders dan een opgezette Zoom-meeting of Facetime-gesprek.”

Bij je Mistertitel hoort veel uitstapjes en actes de présence. Zelfs reizen. Hoe vul je je misterschap nu in?

“Kort na de Mister Leather Belgium-verkiezing werden mijn partner en ik ziek en hebben we ons meteen in quarantaine gezet. Nog geen week later traden de lockdownmaatregelen op.”

“Alle geplande voorjaarevents, waar ik zou aanwezig zijn, haakten eén voor eén af. Ondertussen is ook duidelijk geworden dat de prides in België (en andere events in het buitenland), dit jaar niet zullen plaatsvinden. “

“Daarom probeer ik via sociale media zoveel mogelijk actief te blijven. Instagram en Facebook blijven nu eenmaal een krachtig middel om contact te houden met de buitenwereld.” 

“Op dit moment werken we samen met een aantal andere European titleholders aan ludiek project dat we in de nabije toekomst op jullie zullen loslaten. Het idee is om deze donkere, maar vreemd genoeg zonnige tijden, op te fleuren met een positieve noot.”

De gayscene hangt aaneen. Letterlijk. Veel mensen bijeen, soms heel erg intiem en fysiek. We zijn niet vies van darkrooms. Hoe zie jij de toekomst van (gay) uitgaan?

“Niemand weet precies hoe de maatregelen zullen afgebouwd worden en of bepaalde regeltjes van blijvende aard zullen zijn. Het is dus nog even afwachten hoe de situatie zal evolueren.”

“Maar als ik zie hoe groot de ontgoocheling is omdat prides niet doorgaan, of omdat Folsom Europe, een fetisjevent in Berlijn, aan een zijden draadje hangt. Dan vermoed ik dat we heel snel ons oud en gekend leventje weer zullen oppikken. Het is net als goede voornemens die we vaak nemen in januari, maar dan toch snel hervallen in ons oude gekende patronen. Al zal het in het begin toch allemaal onwennig aanvoelen.”

Ooit gaan we we weer bijeen kunnen komen. Waar kijk je naar uit?

“Afgelopen weken hebben we afscheid moeten nemen van enkele grote namen uit de fetish scene.Ten gepaste tijde willen we deze monumenten een waardige herdenking kunnen geven omdat ze veel gedaan en betekend hebben voor de community.”  

“Verder kijk ik uit naar de normaalste zaken, maar eerst en vooral naar een knipbeurt bij de kapper die mijn selfmade haircut maar moet oplossen (lacht). 

En dat we op een veilige manier kunnen samenkomen met familie en vrienden en gezamenlijk klinken op een betere najaar, een spetterend maar gezond 2021 waarin we de gemiste feestelijkheden kunnen inhalen.”

Hoe beleeft Mister Sneakers Belgium 2020 Michael Declercq deze lockdown?

Beeld: Gael Leung Chong Wo

%d bloggers liken dit: