Verenigde Naties: landen mogen coronavirus niet als excuus gebruiken om LGBT-rechten te ondermijnen

De Verenigde Naties hebben de lidstaten gewaarschuwd om de strijd tegen coronavirus COVID-19 niet te misbruiken om LGBT-rechten te ondermijnen. Michelle Bachelet, de Hoogcommissaris voor de Rechten van de Mens noemde Hongarije, Polen, Oeganda en Panama als slechte leerlingen. 

Bachelet, ex-president van Chili, stelt vast dat religieuze leiders van all strekkingen de coronaviruspandemie wijten aan holebi’s en transgenders. Maar ook politiediensten viseren LGBT’s bij het doen naleven van lockdownmaatregelen. Dat is ht geval geweest in Oeganda en Panama. 

Andere landen zoals Hongarije en Polen profiteren van ‘andere prioriteiten’ om holebifobe en transfobe wetgeving door te duwen. 

Intrafamiliaal geweld

Bachelet is ook niet blind voor de situatie van LGBT’s die nu opgezadeld zitten met holebifobe en transfobe familieleden

In Frankrijk, waar de confinement strenger is dan in België, is de situatie prangend. Net als in België zijn de Franse strijdmiddelen op maat gemaakt van traditionele gezinnen bestaande uit tweeverdieners met kinderen en comfortable woonst. 

Gezondheidszorg

De antipandemiemaatregelen treffen ook mensen hiv hard. Toegang tot medicatie is niet overal evident. Daarbij worden holebi’s en transgenders dubbel getroffen in landen waar homoseks(ualiteit) strafbaar of taboe is. 

Financieel

Bachelet heeft ook oog voor de financiële situatie. In heel wat landen zijn LGBT’s sowieso financieel kwetsbaarder en dat zal in coronatijden niet verbeteren. 

Ze werken vaker “informeel” (lees: in ’t zwart) of als zelfstandige. Ze kunnen dus niet terugvallen op een formeel opvangnet. 

Actiepunten

De VN hebben een zespuntenplan opgesteld voor lidstaten bij het omgaan met LGBT’s in coronatijden. 

  1. Sluit holebi’s en transgenders niet uit bij de toegang tot gezondheidszorg.
  2. Heb extra oog voor LGBT’s bij maatregelen tegen economische en financiële schade.
  3. Politieke leiders en andere invloedrijke mensen zouden zich moeten uitspreken tegen holebifobe en transfobe haatspraak.
  4. Opvangplaatsen, steundiensten en andere maatregelen die gendergerelateerd geweld tegengaan moeten ook oog hebben voor holebi’s, transgenders en intersekse personen.
  5. Volmachten en noodtoestanden zijn geen excuus om bestaande rechten voor LGBTI’s aan te vallen.
  6. Wanneer landen bewegingsvrijheid momenteel inperken, moet er rekening gehouden worden met holebi’s, transgenders en intersekse personen. Politie mag hen niet discrimineren.

Beeld: Wikipedia
Bron: Gay Star News

2 gedachten over “Verenigde Naties: landen mogen coronavirus niet als excuus gebruiken om LGBT-rechten te ondermijnen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: