OPEN BRIEF | Gezinnen wederom de maatstaf, ook in coronacrisis

Dennis De Roover is single en alleenwoner in Antwerpen. Net als iedereen ondergaat hij confinement. Maar de media stellen aan de ministers en virologen alleen maar vragen die gezinnen met kinderen en families met (groot)ouders aanbelangen. Wat met singles? Hij schreef een open brief aan medewerkers van de VRT

“Dag medewerkers van VRT

Er wordt volop gecommuniceerd over de exitstrategie van de federale regering en de gemeenschappen. Wat me opvalt in de berichtgeving is dat deze volledig vertrekt vanuit het perspectief van gezinnen en koppels. 

Dat merk je aan de vragen die steeds terugkeren: wanneer mogen we terug op bezoek bij familie? Wanneer mogen de kinderen terug naar school? Wanneer mogen we met het gezin samen op reis? … 

Vragen die relevant zijn voor singles worden amper gesteld: wanneer mag ik terug op bezoek bij vrienden? Wanneer mag je terug seks hebben met personen waar je niet mee samenwoont? Zullen singles bij versoepelingen van maatregelen meer mensen mogen ontvangen dan gezinnen? Komt er een belastingverlichting voor alleenwonenden die getroffen zijn door technische werkloosheid of faillissement?

Er is weinig aandacht voor het perspectief van singles in deze crisis. Rond 18 mei zou er gesproken worden over mogelijke versoepelingen voor het sociale leven. Ik voorspel dat als er getallen worden vastgelegd over hoeveel mensen je mag bezoeken na die periode dezelfde regels zullen gelden voor singles als voor gezinnen. 

Dit is uiteraard sociaal onrechtvaardig! 

Singles zijn immers in een harder sociaal isolement geduwd door de maatregelen dan gezinnen. Voor veel singles zijn hun vrienden ‘hun gezin’. 

Die vrienden mogen ze nu niet zien. Het zou bijvoorbeeld logisch zijn dat als de Veiligheidsraad beslist dat na 18 mei gezinnen opnieuw twee mensen thuis mogen ontvangen, dat voor singles het dubbele getal zou gelden, vier personen.

Ik merk dat veel gezinnen op sociale media (met enig gevoel voor opschepperij) tonen hoe sterk ze zich door de crisis slaan. 

‘Hou je sterk’, luidt de boodschap. Ik begrijp de goedbedoelde intenties van zulke shares, maar die gezinnen hebben gemakkelijk praten. Zij hebben nog anderen in hetzelfde huis die als klankbord kunnen dienen, tegen wie ze kunnen ventileren. 

Singles moeten dat nu digitaal doen. Gezinnen hebben nog sociale bezigheden waarvoor je met meerderen moet zijn: gezelschapspelletjes spelen, dansen, samen koken, het huis herinrichten… Als single is dat minder evident tot onmogelijk. 

De partners in een gezin kunnen nog iedere dag seks hebben met elkaar. Van hen wordt niet – zoals aan singles – gevraagd om de komende maanden celibatair te leven. Singles die het isolement niet volhouden en toch nog op date gaan, daar wordt door veel gezinnen op neergekeken. Omdat ze niet beseffen dat ze privileges hebben in deze samenleving.

De Nationale Veiligheidsraad bestaat grotendeels uit mensen die een gezin hebben. Zij hebben niet het inlevingsvermogen om na te gaan wat de effecten van hun beslissingen op het leven van singles zijn. 

De regering-Wilmès zal pas wakker schieten wanneer alleenwonenden en singles in een negatieve zin opduiken in de welzijnsstatistieken. Of erger: wanneer ze geconfronteerd worden met een zelfdodinggolf onder singles in België.

De blindheid voor singles gaat trouwens verder dan alleen deze crisis. Bij het toekennen van sociale voordelen worden gezinnen vaak voortgetrokken, terwijl singles dubbel belast worden. 

Heel onze samenleving wordt geleid vanuit het idee dat iedereen een relatie en een gezin heeft, terwijl dat natuurlijk onzin is. Hoe militant dat ook mag klinken, België heeft dringend nood aan een vakbond voor singles!

Ik heb enorm veel respect voor de VRT-nieuwsdienst. Ik weet dat jullie grote inspanningen leveren om een zo divers mogelijk nieuws te bezorgen. Maar ik vind dat de VRT haar aanbod te veel maakt op maat van gezinnen. Ik hoop dat er in de berichtgeving de komende dagen toch eens een item opduikt dat deze crisis belicht vanuit de leefwereld van een single.

Vriendelijke groeten
Dennis De Roover”

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: