LESBIENNEZICHTBAARHEIDSDAG | 79% lesbische vrouwen voelt zich minder zichtbaar in de publieke ruimte en het publieke debat dan homomannen

26 april is Lesbiennezichtbaarheidsdag of Lesbian Visibility Day. Uit een peiling in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat 79% van de lesbische* vrouwen zich minder zichtbaar voelt in de publieke ruimte en het publieke debat.

De asterisk (*) achter ‘lesbienne’ wijst op een brede interpretatie van het woord: lesbisch, bi, queer, trans, cis, … vrouwen. 1.559 vrouwen* in het VK werden bevraagd. 

Cijfers

86% is out bij naaste vrienden, 78% bij familie. 7% blijft diep in de kast. De meesten doen hun coming-out wanneer ze 18 zijn. De jongste respondente was 10 jaar bij haar coming-out, de oudste 74 jaar.

55% voelt zich oké genoeg om in het openbaar affectie te tonen. Nog eens 36% toont affectie in vertrouwde omgevingen. 8% durft (helemaal) niet.

23% is verbaal of fysiek aangevallen op het openbaar vervoer. 20% aan de hogeschool of de universiteit.

Zichtbaarheid

79% vindt dus dat homomannen zichtbaarder zijn dan zijzelf. 40% vindt dat homomannen LGBTQI+-evenementen domineren. 44% wil meer L*-gerichte activiteiten.

75% wil vooral meer datingmogelijkheden. 71% wil meer L*-gerichte sportactiviteiten.

19% van de respondenten gaat (zo goed als) nooit naar een LGBTQI+-evenement. 44% om de aantal maanden en 21% regelmatig.

Reizen

92% onderneemt geen LGBTQI-geïnspireerde reis. 60% zou wel een women only reis overwegen. 

Werk

76% is algemeen out op het werk. 15% bij een beperkt aantal collega’s. 27% ervaarde nare reacties. 

Wat betreft (trans)genderidentiteit is de openheid minder. 49% is algemeen out op het werk, 20% bij een beperkt aantal collega’s. 46% had nare ervaringen.

Geestelijke gezondheid

Een derde van de respondenten is bezorgd om haar geestelijke gezondheid. 43% ervaart stress en/of angsten. 31% zocht hiervoor professionele hulp. 6% slaagde daar niet in.

Op een schaal van nul tot tien wat betreft geluk is het gemiddelde 6,61. 

De enquête werd afgenomen voor de lockdownmaatregelen tegen coronavirus COVID-19

Kinderwens

22% van de respondenten heeft kinderen. Een kwart wil er hebben. 37% ervaarde homofobe commentaren over deze kinderen, komende van andere moeders of ouders. 37% van de kinderen van L*-moeders kreeg homofobe commentaren te horen.

Beeld: Wikipedia
Bron: Gay Star News

%d bloggers liken dit: