Koning Willem-Alexander eert LGBT’s voor Koningsdag

27 april is Koningsdag in Nederland. Zoals in het Verenigd Koninkrijk en België het moment om mensen te eren. Verschillende holebi’s en transgenders kregen (symbolisch) van koning Willem-Alexander een onderscheiding.

Siep de Haan was in 1996 als bestuurslid van Gay Business Amsterdam (GBA) mede-initiatiefnemer en jarenlang organisator van Pride Amsterdam. Hij is nu ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Sandro Kortekaas is momenteel vooral voorzitter van de Stichting LGBT Asylum Support. Hij is nu ook ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Ineke Kraus heeft een lange staat van dienst als vrijwilliger voor verschillende organisaties in Amsterdam en richt zich m.n. op de verbetering van de positie van vrouwen (voornamelijk lesbische vrouwen en senioren) middels de Stichting Roze Stadsdorp, tennisvereniging Smashing Pink, de Gay Games Amsterdam 1998, het Amsterdams Buurvrouwen Contact, De Regenbooggroep en bij Vluchtelingenwerk. Ze is nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

René Kusters is al decennialang vrijwilliger bij COC Regio Nijmegen. Hij is mede-initiatiefnemer van Café Dapper, de ontmoetingsplek voor LGBT’s met een licht verstandelijke beperking. Hij is nu Lid in de Orde van de Oranje-Nassau. 

Els Schijf is sinds 1996 actief bij patiëntenorganisatie Transvisie en haar voorgangers. Vervulde een belangrijke rol in de voorbereiding en oprichting van een lotgenotencontactgroep voor ouders van transgender kinderen en jongeren, genaamd Berdache. Daarnaast begon zij in 2000 met redactiewerk voor stichting Humanitas, later Transvisie. Zij onderhoudt onder andere de website, social media, en maakt de nieuwsbrief en brochures. Ook schrijft zij boekjes en teksten voor vakbladen en bemand zij het secretariaat. Sinds 2018 neemt zij deel aan de klankbordgroep ‘Jong en transgender’ voor hulpverleners in de jeugdgezondheidszorg. Het is niet duidelijk welke onderscheiding Schijf kreeg.

Simon Timmerman is voormalig voorzitter van COC Midden-Nederland en PANN en mede-initiatiefnemer en bestuurslid van Stichting Roze Zaterdag 2013 Utrecht. Heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor de belangen van LGBTI’s in Utrecht en omgeving, voor een samenleving waarin seksuele en genderdiversiteit vrij geuit kan worden. Aansprekende voorbeelden van de initiatieven die hij daarvoor (mede)ontwikkeld heeft zijn de inmiddels traditionele Walk of Love in de Utrechtse binnenstad en de Regenboog Stembusakkoorden in de provincie Utrecht. Hij is nu ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Joke Veldkamp was vanaf 1966 actief in het vrijwilligerswerk, zoals cursusleidster 

Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving en trainer van vrouwengroep Feministische Oefengroep Radicale Therapie. Nu is ze o.a. vrijwilliger bij de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) en één van de oprichters van het project Levensverhalen. Ook zet ze zich in voor het Roze Stadsdorp Amsterdam Nieuw-West, dat zij heeft opgericht in 2017. Ze organiseert maandelijks bijeenkomsten voor LGBTI’s van 50 jaar en ouder. Het is niet duidelijk welke onderscheiding ze kreeg. 

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

Een gedachte over “Koning Willem-Alexander eert LGBT’s voor Koningsdag

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: