“Tunesiër kan geen homohuwelijk aangaan”

Minister van Lokale Zaken Lotfi Zitoun ontkent dat het huwelijk tussen een Fransman (31) en een Franco-tunisien (26) is erkend in Tunesië. Volgens de minister is dat homohuwelijk zelfs in Frankrijk ongeldig. Shams stelt het tegendeel.

LGBT-organisatie Shams wil al jaren dat Tunesië homoseks uit de strafwet haalt. Vorige week stelde de vereniging dat huwelijk tussen de twee mannen werd geregistreerd in Tunesië en vermeld staat op de geboorteakte van de Franse Tunesiër (of Tunesische Fransman?).

Bilaterale akkoorden

Niets van aan, zegt minister Zitoun. Bovendien moeten volgens de minister internationale homohuwelijken in Frankrijk voldoen aan een belangrijke parameter: beide partners moeten uit landen komen waar holebikoppels kunnen trouwen. “Het bilateraal akkoord uit 1958 gaat boven plaatselijke wetten”, stelt Zitoun.

Niet waar, zegt Shams. Voorzitter Mounir Baatour is advocaat en was even zelfs presidentskandidaat. Het Hof van Cassatie in Frankrijk heeft immers geoordeeld dat holebikoppels kunnen trouwen in Frankrijk ook wanneer een van de partners (ook) de nationaliteit heeft van een land zonder homohuwelijk.

Bovendien, zegt Shams, heeft de Tunesiër geen andere nationaliteit. Hij woont wel in Frankrijk.

Beeld: Wikipedia
Bron: L’economiste maghrébin, Shams

%d bloggers liken dit: