Zijn niet-out homo’s die hun heil zoeken op gay datingapps hypocriet?

Zijn homo- en biseksuele mannen die in de kast zijn en openlijk misschien ook nog homofoob hypocriet? Bruno De Lille (Groen) raakt deze gevoelige kwestie aan in een opiniestuk in Knack.

De Lille schrijft regelmatig opiniestukken voor het tijdschrift. Hij verdiepte zich in de LGBT-crisis in Marokko. Een Marokkaanse transvrouw in Turkije startte een online heksenjacht. In België startten onder meer Jaouad Alloul en Sidi Larbi Cherkaoui de beweging #queer_revolution_morocco of #revolution_queer_morocco

“Voor mij is het duidelijk: iemand outen doe je niet. Ik kan me maar één reden voor de geest halen om dat wel te doen. Als iemand actief anti-LGBTI-standpunten verkondigt of initiatieven zou nemen om de rechten van LGBTI-personen in te perken en je weet dat hij of zij zelf deel uitmaakt van onze gemeenschap, dan lijkt het me gerechtvaardigd dat je die hypocrisie aan de kaak stelt”, aldus De Lille. 

Bottom shaming

In Zuid-Afrika bijvoorbeeld is er de casus Christiaan Otto. Die foetert al te graag op sociale media tegen gays, maar hij zou op Grindr openlijk bottom zijn. Dat is publiek gemaakt. Naming and shaming op een bedje van bottom shaming

Privéleven

“Maar in alle andere gevallen hebben we elkaars privéleven te respecteren.”

“Natuurlijk is het jammer dat niet iedereen activist is want er is nog altijd veel ongelijkheid. En dat sommige mensen hun seksualiteit liever verborgen houden, zorgt ervoor dat het voor iedereen moeilijker wordt om openlijk zichzelf te kunnen zijn. Maar dat is niet van die aard dat wij voor iemand kunnen beslissen hoe hij of zij zijn of haar leven moet leiden. Zeker als LGBTI-groep moeten we daar gevoelig voor zijn: als we zelf respect vragen, dan kunnen we niet anders dan daar zelf heel consequent in te zijn.”

Datingapps

“Sommige mensen vinden die kast-homo’s die wel op dating apps als Grindr, Hornet en PlanetRomeo zitten, hypocriet. ‘Als je niet wil dat mensen weten dat je homo bent, waarom neem je dan zoveel risico?’ Meestal wordt dat gezegd door mensen die het geluk hebben dat ze vrij en blij zichzelf kunnen zijn. Als je bij je familie en vrienden uit de kast bent, als je op je werk geen schrik moet hebben om als man/vrouw over je man/vrouw te spreken en je bent omringd door LGBTI-vrienden en -kennissen die dezelfde fijne ervaringen mogen delen, dan is het inderdaad moeilijk om naast die roze bril te kijken.”

Beeld: Bruno De Lille
Bron: Knack

Een gedachte over “Zijn niet-out homo’s die hun heil zoeken op gay datingapps hypocriet?

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: