COC Nederland herdenkt slachtoffers Tweede Wereldoorlog

Ook COC Nederland herdenkt op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De organisatie staat in het bijzonder stil bij LGBTI-verzetsmensen, Joodse LGBTI’s, andere LHBTI-personen en mensen die werden vervolgd en vermoord wegens hun identiteit.

Tussen 1933 en 1945 werden naar schatting 50.000 tot 60.000 LGBTI’s gearresteerd, opgesloten in gevangenissen en tuchthuizen en steeds vaker in concentratiekampen vermoord. Het ging vooral om Duitsers en Oostenrijkers.

“Niet minder moedig”

Ook in Nederland werden holebi’s en transgenders vervolgd. Het naziregime scherpte de wetgeving aan en wilde homoseksualiteit bestraffen. Mensen die LGBTI waren én in het verzet zaten of Joods waren, werden beschouwd als extra verdacht. Ze werden als eerste gearresteerd en stonden onderaan de hiërarchie in de kampen.

Zo iemand was de beeldend kunstenaar en schrijver Willem Arondéus, die al vroeg openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. In 1940 ging Arondéus in het verzet. Op 1 juli 1943 werd hij gefusilleerd vanwege zijn rol bij de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Kort voor zijn executie vroeg hij een vriendin die hem in de gevangenis bezocht, de wereld te laten weten “dat homo’s niet minder moedig hoefden te zijn dan andere mensen”.

Meer informatie over LGBTI’s tijdens de Tweede Wereldoorlog vind je in de digitale tentoonstelling ‘Vervolgd Verlangen‘.

Normaal is COC Nederland vertegenwoordigd bij de herdenking op de Dam in Amsterdam en op het Amsterdamse Homomonument. Die bijeenkomsten gaan dit jaar niet door.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: