Hongarije blokkeert internationaal verdrag over huiselijk geweld omdat die seksuele oriëntatie en genderidentiteit bevat

Het parlement van Hongarije heeft eerder deze week de ratificatie van een internationaal verdrag tegen intrafamiliaal geweld geblokkeerd omdat in de tekst van het verdrag er gesproken wordt van seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

Hongarije beschuldigt de Raad van Europa ervan “genderideologie te verspreiden”. ‘Genderideologie’ is een term gebruikt als verwijt door tegenstanders van een brede kijk op geslacht, gender, genderidentiteit en genderexpressie. 

Hongarije vervoegt zo een clubje contraire landen met Rusland, Azerbeidzjan, Armenië en Oekraïne. Postcommunistische landen. 

Coronavirus

Amnesty International ziet vele gevaren, maar in het bijzonder nu met lockdownmaatregelen tegen coronavirus COVID-19. Gezinnen en koppels zijn nu meer tot elkaar veroordeeld.

Specialist LGBTQ-kwesties in postcommunistische landen Rémy Bonny ziet een dynamiek: “De regering van Viktor Orbán gebruikt COVID-19 als voorwendsel om beleid te voeren waar normaal sterk tegen geprotesteerd zou worden, zowel binnen als buiten Hongarije.”

“Plaatselijke activisten zijn moegestreden, ze zitten thuis in quarantaine en doen er alles aan om de regering te doen stoppen.”

In april kondigde de Hongaarse regering verandering van geslachtsaanduiding voor transgender en intersekse mensen op te heffen. “Zelfs Rusland erkent in beperkte mate trans* en intersekse mensen.”

Oostwaarts

“Het is een boodschap voor Brussel, het hoofdkwartier van de Europese Unie. Hongarije richt zich oostwaarts. Het strijdt mee met Rusland en de Amerikaanse Alt-Right tegen gelijkheid.”

“De EU moet actie ondernemen.”

Beeld: Wikipedia
Bron: Rémy Bonny

%d bloggers liken dit: