Casa Rosa houdt #IDAHOT-#inuwkot-ramenactie voor 17 mei

17 mei is Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). In deze context van coronavirus COVID-19 organiseert Casa Rosa een affiche-actie.

Via de website van Casa Rosa kan je een thema-affiche downloaden en afdrukken. De boodschap? #IDAHOT #inuwkot.

“De regenboogvlag is een belangrijk symbool voor de holebi- en transgendergemeenschap. Zo maken we allemaal samen een sterk signaal tegen haat. Nog te vaak ondervinden holebi- en transgenderpersonen immers discriminatie. En daar willen we in deze periode extra aandacht op vestigen. Daarnaast willen we ook de grote diversiteit binnen de holebi- en transgendergemeenschap vieren.”

“Je kan de pdf uithangen, maar ook je eigen vlag of kleurrijke creaties zijn geweldig. Het doel is om zo kleurrijk mogelijk te zijn. Stuur een foto van je kleurrijk raam naar info@casarosa.be. Je foto verschijnt dan op de Facebookpagina en Instagrampagina van Casa Rosa. Zo maken we samen de regenboog extra groot.”

IDAHOT

Op 17 mei 1990 – dertig jaar geleden – haalde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit van de officiële lijst van geestesziektes. 

In 2004 ontstond het idee om een internationale dag te starten. Louis-Georges Tin uit Martinique (Frankrijk) startte in 2005 met de Internationale Dag Tegen Homofobie (IDAHO). 

In 2009 werd transfobie toegevoegd. In het Engels lees je nu soms International Day Against Homophobia, Biphobia, Interphobia and Transphobia (IDAHOBIT). Maar IDAHOT is de acroniem die bleef hangen. 

In het Nederlands, en dan specifiek in Vlaanderen, omvat het woord ‘holebi’ al homo’s, lesbiennes en biseksuelen. 

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: