Coördinator van Arc-en-Ciel Wallonie Tom Devroye slachtoffer van homofoob geweld

Tom Devroye, coördinator van Arc-en-Ciel Wallonie, is in Luik samen met een vriendin slachtoffer geworden van homofoob geweld tijdens een fotoshoot in het kader van de uitgestelde Belgian Pride.

De feiten deden zich voor op dinsdag 12 mei.

Devroye en Freya, een vriendin, gingen een fotoshoot houden met fotograaf Bob Reijnders en diens echtgenoot voor een campagne rond de Belgian Pride. Deze moest nu plaatsvinden. 

“In het bijzijn van kinderen”

Er werd hiervoor afgesproken aan Luik-Guillemins, het hoofdstation van de stad. “We waren beiden mooi. Zij in een rode zomerjurk, ik in roze legging.”

Maar Freya kwam geschokt toe. Ze is net uitgescholden nabij de kiss-and-ride. “We besloten een beetje verder in alle rust de fotoshoot te doen. Onze regenboogvlaggen werden amper bovengehaald of we worden uitgescholden.”

Een groep mannen roept hen toe: “Cassez-vous. Vous êtes dégueulasses de faire ça devant des enfants. On a vu que vous étiez pédés, c’est bon. Si vous ne vous bougez pas, c’est nous qui allons vous bouger.

(“Ga weg. Jullie zijn vies dit te doen in het bijzijn van kinderen. We hebben gezien dat jullie janetten zijn. ’t Is goed. Als jullie niet weggaan, zullen wij jullie wegjagen.”)

Een van de mannen eist dat de regenboogvlag opgeborgen wordt. Devroye, Freya, Reijnders en zijn man krijgen een bierbliekje toegeworpen. Die mist zijn doel.

Maar Devroye & co beslissen, helemaal van de wijs, te vertrekken. Ze komen Securail-agenten tegen. 

“Een van de twee gunt hen een vieze blik”, getuigt Devroye. “De andere legt vriendelijk uit dat ze hiervoor niet bevoegd zijn, maar dat het politiecommissariaat niet veraf is.”

De fotoshoot gaat toch door. Intussen heeft een andere ploeg van Securail de mannen aangesproken. “We weten niet of het met ons verband hield, maar het geeft ons ademruimte.”

Beu

Waarom vertelt Devroye zijn verhaal op Facebook? “We zijn het moe, we zijn het beu, we zijn droevig en bang. We weigeren ons te verbergen, weg te gaan, ons te conformeren, het hoofd neer te buigen, onze woede in te slikken uit schrik voor agressie.”

Je leest zijn verhaal op Facebook. 

Meld het

Ben je slachtoffer van geweld? Meld het! Waar?

Beeld: Arc-en-Ciel Wallonie

%d bloggers liken dit: