België nog steeds op 2 op ILGA-Europe Rainbow Index

België staat opnieuw op 2 op de Rainbow Europe Index 2020 van ILGA-Europe met 73%. Malta blijft dé LGBTQI-kampioen van Europa met een score van 89%. Het Groothertogdom Luxemburg beent België bij en staat op 3 met 73%.

De top drie is ongewijzigd sinds 2019. België blijft als goede Belg stagneren. Malta verloor een procentje, Luxemburg steeg drie procent. 

Corona

“In het licht van de coronavirus COVID-19-crisis zien we dat we op een kantelpunt zijn gekomen wat betreft mensenrechten voor holebi’s, transgenders en intersekse mensen”, stelt ILGA-Europe in een begeleidend persbericht. 

“Sommige leidingnemende landen hinken achterop in hun engagementen voor gelijkheid voor LGBTI-mensen.”

“De coronacrisis treft de sowieso al de meest kwetsbaren, maar dient ook ook ams uitvlucht om te tornen aan mensenrechten.” Een verwijzing naar Polen, Oekraïne en Hongarije

Trends

ILGA-Europe ziet enkele trends.

  • Er is geen positieve evolutie in 49% van de onderzochte landen.
  • Voor het tweede jaar op rij boeren landen achteruit omdat ze bestaande beschermingen schrappen.
  • Transgender is hét thema waar het meeste beweegt. In goede en slechte zin.
  • Het thema intersekse begint voorzichtig door te sijpelen.
  • LGBT-mensenrechten gaan achteruit waar algemene mensenrechten zoals de vrijheid van vereniging en van meningsuiting beknot worden.

Zelfgenoegzaamheid

Naast de usual suspects die LGBTI-rechten bestrijden, ziet ILGA-Europe-directeur Evelyne Paradis een ander gevaar. “Zelfgenoegzaamheid is wijdverspreid. Minder en minder leiders nemen het op zich op belangrijke wetswijzigingen tot een goed einde te brengen. Momentum raakt verloren en goede ideeën worden niet opgevolgd.”

“We vrezen dat deze dynamiek behouden zal blijven na de coronacrisis, wanneer politieke aandacht volledig naar de economische relance zal gaan.”

Ook goed nieuws

ILGA-Europe ziet ook positieve punten. Er werd rekening gehouden met transgender en intersekse personen in antidiscriminatiewetgeving in België, Nederland, Noord-Macedonië en Andorra. Daar werden genderidentiteit en seksekenmerken opgenomen als erkende gronden van discriminatie. 

Spanje en IJsland transitie toe bij minderjarigen. Maar in Albanië, Cyprus, Finland en Zweden raken wetgevende initiatieven niet meer vooruit. In het Verenigd Koninkrijk willen sommige politici de mogelijkheden voor transgenders inperken. 

Hongarije, Azerbeidzjan, Servië en het VK verliezen ook punten omdat hun bestaande transgenderwetten vooral dode letters blijken.

Haatspraak

Polen is de slechtste van de klas wat betreft landen van de Europese Unie omwille van de groeiende haatspraak daar. Ook Turkije scoort hier slecht. 

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: