Twee op de drie Belgische holebi’s, transgenders en intersekse mensen durven niet hand in hand over straat lopen 

Net als vorig jaar staat België op de tweede plaats in de Rainbow Europe Index van ILGA-Europe, de jaarlijkse evaluatie van wetgeving en beleid rond holebi-, transgender- en intersekserechten van alle Europese landen. 

Op vlak van gelijke rechten van LGBTI’s scoren we dus goed. Maar een aanvullende Europese studie toont aan dat deze juridische vooruitgang zich niet vertolkt in een beter welzijn bij Belgische LGBTI-personen. 

België stagneert

Ons land behoudt met 73% haar tweede plek in de Rainbow Europe Index, Malta blijft met 89% de onbetwiste leider. Opvallend is dat de Belgische score stagneert terwijl andere landen erop vooruitgaan. 

Zo delen we dit jaar de tweede plek met Luxemburg en zitten Denemarken en Noorwegen, met beiden 68%, ons op de hielen. 

“Stilstaan is eigenlijk een beetje achteruitgaan. Çavaria roept de beleidsmakers op om niet op hun lauweren te rusten. België moet haar voortrekkersrol op vlak van LGBTI-rechten in Europa blijven opnemen. Anders dalen we volgend jaar in de ranking”, zegt çavaria-woordvoerder Stijn Depoorter

Maatschappelijke aanvaarding

2.686 Belgische LGBTI’s namen deel aan een Europese studie van het Bureau voor de Grondrechten

De resultaten werden naar aanleiding van Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) bekendgemaakt en tonen aan dat de LGBTI-rechten in ons land op papier wel oké zijn maar dat er in de realiteit nog veel werk aan de winkel is op vlak van maatschappelijke aanvaarding van LGBTI-personen. 

Zo geeft 42% van de respondenten aan dat ze het voorbije jaar lastiggevallen zijn omwille hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit en/of -expressie. 

Meer dan 60% durft zichzelf niet te zijn in de publieke ruimte (bv. openbaar vervoer, parkeerplaats…) uit angst om bedreigd te worden, een op de drie vermijdt om die reden zelfs bepaalde plaatsen. Minder dan een op de drie is volledig out op de werkvloer. 

“De cijfers tonen aan dat LGBTI-personen dagelijks blijven botsen tegen vooroordelen, ze maken discriminatie en geweld mee en voelen zich daardoor minder goed in hun vel. Zo durft twee op de drie zelden of nooit hand in hand over straat lopen met hun partner. Als je niet LGBTI bent, sta je bij zoiets helemaal niet stil”, aldus Depoorter.  

Welzijn

Çavaria focust de komende jaren op het verhogen van het welzijn van LGBTI-personen in het gezin, op de werkvloer en in het onderwijs. 

Daarnaast wil çavaria in de toekomst ook nauw samenwerken met de welzijns- en gezondheidssector. Ze wil de gender- en heteronormen doorbreken en zo bijdragen aan een genderinclusieve samenleving met een verhoogde maatschappelijke aanvaarding. Als LGBTI’s zich aanvaard voelen op het werk, in de klas of door de samenleving, dan heeft dat een positieve impact op hun welzijn. 

Er is dus het hele jaar nood aan solidariteit van de samenleving en de beleidsmakers. 

“Iedereen kan een LGBTI-bondgenoot zijn door aan te tonen dat je ons accepteert, door te reageren als je getuige bent van discriminatie van een LGBTI-persoon of door LGBTI-organisaties te steunen. Zo zorgen we er samen voor dat België niet enkel op papier scoort met een sterk wettelijk kader voor LGBTI-rechten, maar dat het ook in de praktijk scoort met een beter welzijn en een hogere weerbaarheid bij LGBTI’s”, zegt Depoorter.

Beeld: Stocksnap, Pixabay
Bron: çavaria

2 gedachten over “Twee op de drie Belgische holebi’s, transgenders en intersekse mensen durven niet hand in hand over straat lopen 

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: