Regenboogvlag in heel Vlaanderen voor Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie

Alle steden en gemeenten in Vlaanderen beloven op 17 mei de regenboogvlag uit te hangen voor de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). “In 2019 namen al vrijwel alle gemeenten deel aan de IDAHOT-actie”, zegt Jennifer Tuttle, coördinator van de Vlaamse IDAHOT-campagne. “Maar in 2020 hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt. Voor het eerst hebben alle gemeenten in Vlaanderen zich geëngageerd om zondag de regenboogvlag uit te hangen.”

De editie van dit jaar is natuurlijk nog extra uitzonderlijk omwille van de coronacrisis, die ook op de holebi- en transgendergemeenschap een zichtbare invloed heeft. 

Zo zag Lumi, de vroegere Holebifoon, het aantal oproepen over gender en seksuele voorkeur met de helft stijgen. Bovendien kan de lockdown iemand uit de gemeenschap nog meer bewust maken van het vaak niet zo vanzelfsprekende ‘gewone’ leven. 

Manon van Engelen, medewerker van Regenbooghuis Limburg, getuigt: “Holebi’s en transgenders blijken de lockdown vaak net als heel veilig te ervaren. Nu ze niet naar hun werk gaan en minder buiten komen, hebben ze geen last van pesterijen en moeten ze geen afwijzende blikken trotseren. Daaruit spreekt een pijnlijke waarheid: zelfs in normale omstandigheden krijgen ze nog steeds regelmatig te maken met tegenkanting en onbegrip.”

Op zondag 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie, roepen de regenbooghuizen van Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen en çavaria alle steden en gemeenten op de regenboogvlag effectief uit te hangen. 

Dit jaar is extra betekenisvol: op 17 mei zal het exact 30 jaar geleden zijn dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. 

Beeld: Timothy Junes
Bron: UniQue

%d bloggers liken dit: