VIDEO | Mister Gay Belgium laat reuzegrote regenboogvlag wapperen in Antwerpen

Mister Gay Belgium heeft vrijdag aan het De Keyser Hotel in Antwerpen een reuzegrote regenboogvlag uitgehangen naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei.

Mister Matthias De Roover deed dat in het bijzijn van burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepen voor Gelijke Kansen Karim Bachar (sp.a).

“Het zijn vreemde tijden”, verwijst Matthias De Roover naar coronavirus COVID-19. “Maandag start ook de Mental Health Awareness Week. Het is heel belangrijk om bewustzijn hiervoor te benadrukken. Mensen die het ervoor al lastig hadden, kunnen ook nu hulp gebruiken. Ik wil iedereen bedanken die zich voor hen inzet.”

“Mensen die anders zijn aanwijzen als onheilbrengers”

Burgemeester De Wever verwees ook naar coronatijden. “We moeten iets doen. Als het niet klassiek kan – ik kijk naar de gaypride – dan moeten we creatief zijn. We moeten alleszins de punten blijven maken die we willen maken.”

“Ik lees dat er landen zijn waar men naar de gay community wijst als oorzaak voor de ziekte. Dat is zo oud als de straat: mensen die anders zijn aanwijzen als diegenen die onheil brengen. Het zijn dan dezelfden die de revue passeren.”

Hoewel dat België een goed land is voor holebi’s en transgenders en daarin Antwerpen een LGBT-vriendelijke stad, wijst de burgemeester op het feit dat het snel kan veranderen. “Daarom is het belangrijk dat we dit soort momenten doen.”

Cel Gelijke Kansen

Schepen Bachar vertelde dat er een cel Gelijke Kansen is opgericht. Deze zal partners bijeenbrengen zoals Mister Gay Belgium en Het Roze Huis – çavaria Antwerpen

Hij wees ook op meervoudige discriminatie, de zogeheten intersectionaliteit. 

Intersectionaliteit of kruispuntdenken (van het Amerikaanse intersection, kruispunt) is in de sociologie de notie dat individuen in een samenleving discriminatie en onderdrukking ondervinden op grond van een veelvoud van factoren. Niet alleen holebi, maar ook met een andere huidskleur. Of met een andere culturele achtergrond. Of met een (zichtbare) handicap. Of een andere genderexpressie of -identiteit. Of…

Beeld: Timothy Junes

Een gedachte over “VIDEO | Mister Gay Belgium laat reuzegrote regenboogvlag wapperen in Antwerpen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: