Fourat Ben Chikha: verbod op conversietherapie moet ook bij meerderjarigen

Duitsland en Malta verbieden het al: conversietherapie. Naast Sammy Mahdi (CD&V), Nathalie Muylle (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA) pleit ook Fourat Ben Chikha (Groen) voor een verbod van deze praktijken in België

Conversietherapie, ook wel homogenezing genoemd, omvat behandelingen die holebi’s hetero en transgenders cisgender moeten maken. 

In Weekend Knack getuigt Ben Chikha waarom. “Dit is geen ver-van-ons-bed-show maar voor velen een bittere realiteit. Ook in mijn eigen leven. In de periode net na mijn coming-out als 18-jarige homoman. Daar stond ik dan, verstoten door mijn familie en thuisloos. Tussen de verschillende nachtelijke dreigtelefoontjes van verschillende familieleden leefde de overtuiging bij hen dat ik ziek was, of nog erger bezeten was van de duivel. En ik moest genezen worden, zo snel mogelijk. De voorwaarde om terug naar huis mogen komen werd gekoppeld aan de vraag van mijn vader om mij te laten genezen door een imam. Eerlijk? Ik heb het even overwogen omdat het gemis van mijn moeder een enorm impact op welzijn had. Maar godzijdank heb ik de koppigheid van mijn moeder geërfd en volg ik haar belangrijkste raad, volg je hart. 

Schaamte, schuld en pijn

Wat houden deze therapieën in? Inspelen op schaamte en schuld. Werkt dat niet, dan worden homoseksuele of transgendergevoelens gekoppeld aan pijnprikkels.

Ook meerderjarigen alstublieft

Landen, staten en regio’s die conversietherapie verbieden, doen dat voor minderjarigen. Dat is ontoereikend, vindt Ben Chikha.

“Zo zou er in het dagelijks leven nog steeds conversietherapie opgedwongen kunnen worden bij meerderjarigen. En wordt er ook verondersteld dat meerderjarigen niet ontvankelijk zijn aan conversietherapie, wat in de realiteit uiteraard niet het geval is. Want hoeveel meerderjarigen zijn er vanaf hun 18 jaar al volledig onafhankelijk van hun ouders of omgeving en zouden, indien ooit geconfronteerd met conversietherapie, zich daartegen kunnen verzetten zonder angst voor repercussies?”

Beeld: Timothy Junes
Bron: Weekend Knack

%d bloggers liken dit: