1 jaar homohuwelijk in Taiwan: coronacrisis toont nood voor uitbreiding

Op 17 mei vierden holebi’s en transgenders in Taiwan een jaar homohuwelijk. Maar de feestvreugde wordt niet alleen getemperd door maatregelen tegen corona, maar ook door discriminaties in de wet.

Zo mogen Taiwanese holebi’s enkel trouwen met hun buitenlands lief als die uit een land komt waar holebikoppels ook kunnen trouwen. Voor koppels waar dat niet kan, is dat een probleem. Zo kan ‘intrafamiliaal reizen’ niet aangetoond worden. 

Het afgelopen zijn zo’n 3.600  holebikoppels getrouwd in Taiwan.

Taiwan versus China

Taiwan heet officieel de Republiek China. De archipel is feitelijk onafhankelijk, maar wordt door slechts enkele landen formeel erkend. De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. Veel landen erkennen Taiwan daarom niet als land om hun handels- en diplomatieke relaties met China niet onder druk te zetten.

De hete adem van het conservatieve China is merkbaar. Het eist, op straffe van uitsluiting, dat Westerse luchtvaartmaatschappijen Taiwan als provincie en niet als land categoriseren op hun website.

Ook Facebook doet mee aan deze censuur. Artikels waarbij de Taiwanese vlag zichtbaar is, kunnen niet gedeeld worden.

In de hoofdstad Taipei zijn holebi’s best zichtbaar. Jongens die hand in hand lopen zijn er niet ongewoon en de gayscene is er best bruisend. Je zal er als homo een leuke tijd beleven.

Daarbuiten is het veel minder. Dat is bijvoorbeeld merkbaar op gay datingapps. LGBT’s trekken gewoon naar Taipei.

Beeld: Wikipedia
Bron: AFP

%d bloggers liken dit: