ARMENIË | Transgender vrouwen geout op sociale media

Twee transgender vrouwen zijn in Armenië geout op sociale media. Foto’s van E.P. en van A. Gh. en van hun identiteitskaarten zijn op het internet geplaatst. Armenië is geen veilig land voor holebi’s en transgenders. 

De feiten dateren van 23 april 2020.

Als gevolg hiervan kregen de twee haatboodschappen en bedreigingen. De organisatie Right Side NGO heeft klacht ingediend bij het parket. Het vergaren, behouden en verspreiden van zulke identiteitsgegevens is immers strafbaar. Ook in Armenië. De strafmaat is en boete van 200 tot 500 keer het minimumloon en tot twee maanden cel. 

Er is een verdachte: Narek Malian. Hij was adviseur van de vorige politiebaas. Nu is hij actief in de anti-LGT en antivrouwenbeweging. 

Conservatief

“Armenië is bij de conservatiefste lidstaten van de Raad van Europa“, stelt LGBT-activist en specialist postcommunistische landen Rémy Bonny. “Transfobie is er gevoed door Rusland, Turkije en Iran

“Economisch kijkt Armenië westwaarts, maar Rusland voert een culturele oorlog in Armenië. Het Kremlin heeft nog veel invloed op de politiek in Jerevan.” 

Jerevan is de hoofdstad van Armenië.

Bovendien is de invloed van de Armeense Apostolische Kerk bijzonder groot. De Kerk, ook Gregoriaanse Kerk genoemd, is erg holebifoob en transfoob. 

Beeld: Wikipedia
Bron: Rémy Bonny

%d bloggers liken dit: