FRANKRIJK | LGBT-asielzoekers botsen op administratie om seksuele geaardheid en genderidentiteit te bewijzen

Net als in onder meer België en Nederland botsen LGBT-asielzoekers in Frankrijk op de administratie bij het bewijzen of aantonen dat ze holebi en/of transgender zijn. 

De Défenseur des droits of Rechtenverdediger stelde een rapport samen over het thema. De Défenseur des droit is een persoon, in de praktijk een dienst, die de burger- en mensenrechten in Frankrijk moet bewaken. Deze taak staat in de grondwet ingeschreven. 

Holebi’s en transgenders die asiel willen bij onze zuiderburen moeten kunnen aantonen dat ze holebi en/of transgender zijn en dat ze daarvoor in hun land van herkomst vervolgd worden, kunnen vervolgd worden of gevaar lopen.

De ambtenaren die dossiers beoordelen steunen te veel op een westers beeld van homoseksualiteit, transgenderisme en de LGBTQI-gemeenschap. Ze verwachten verhalen over coming-out, de gayscene, prides en andere openlijke uitingen van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. 

Maar dat loopt vaak anders in landen waar homoseks(ualiteit) en transgenderisme vervolgd worden, onderdruk worden of taboe zijn. 

Vooral mannen 

De Association pour la reconnaissance des droits des personnes homosexuelles et trans à l’immigration et au séjour (ARDHIS) behandelde in 2017 zo’n 700 dossiers. De meeste aanvragen komen van mannen. De meeste aanvragen betreffen homo- of biseksualiteit. De meeste aanvragen komen van moslims.

De studie.

Beeld: Wikipedia
Bron: Komitid

%d bloggers liken dit: