Homohuwelijk in Costa Rica

Costa Rica is sinds 26 mei het eerste land in Centraal-Amerika waar het huwelijk is opengesteld voor holebikoppels. COC Nederland feliciteert de Costaricaanse LGBTI-gemeenschap met deze historische overwinning en wenst alle koppels van gelijk geslacht die in het huwelijk gaan treden heel veel geluk.

Kort na middernacht traden Daritza Araya en Alexandra Quiros Castillo als eerste paar van gelijk geslacht in het huwelijk. Live uitgezonden op de nationale zender als afsluiting van het feestelijk programma ‘Sí, Acepto: Un Paso Histórico‘ om deze historische stap in Costa Rica te vieren.

Vanwege de coronacrisis ging het bij de eerste huwelijkssluitingen om kleine ceremonies, waarbij ook veelvuldig mondkapjes gedragen werden, en kon deze historische overwinning ook niet massaal door de LGBTI-gemeenschap gevierd worden.

Juridische strijd

De openstelling van het huwelijk in Costa Rica is een gevolg van een vonnis in januari 2018 van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten. Daarin werd geoordeeld dat landen – zoals Costa Rica – die het Amerikaanse Verdrag van de Mensenrechten hebben ondertekend verplicht zijn om het huwelijk voor paren van gelijk geslacht te erkennen. 

Dat vonnis werd datzelfde jaar bekrachtigd door het Grondwettelijk Hof van Costa Rica, met de bepaling dit binnen een termijn van 18 maanden wettelijk te realiseren. Met wat vertraging is dat op 26 mei 2020 een feit geworden.

De openstelling van het huwelijk werd vervolgens een van de voornaamste issues tijdens de presidentsverkiezingen in 2018, die gewonnen werden door een voorstander, de huidige president Carlos Alvarado Quesada. Die heeft de LGBTI-gemeenschap van Costa Rica inmiddels uitgebreid gefeliciteerd.

Feest

Ook Victor Madrigal-Borloz, de onafhankelijk expert voor seksuele oriëntatie en genderidentieit van de Verenigde Naties én Costaricaan, twitterde een reactie: “Over een paar uren zal mijn land het huwelijk openstellen voor paren van gelijk geslacht. Een bijzonder moment om feest te vieren en dankbaar te zijn voor het werk van zoveel activisten, en een dag om stil te staan bij het leven van zovelen van ons die dit moment niet hebben mogen meemaken.”

Voorbeeld

Costa Rica is het eerste Centraal-Amerikaanse land dat het huwelijk heeft opengesteld. 

In Noord- en Zuid-Amerika leeft nu viervijfde van de bevolking in een land waar paren van geslacht een wettelijk huwelijk kunnen sluiten: Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Argentinië, Brazilië, Colombia, Uruguay en sinds kort ook Ecuador

Maar er zijn in dat deel van de wereld ook landen waar homoseksualiteit nog altijd strafbaar is, waaronder Guyana en Jamaica.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

Een gedachte over “Homohuwelijk in Costa Rica

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: