Bruno De Lille over Europees LGBT-onderzoek: “Als het erop aankomt gaat de kastdeur weer op slot”

Bruno De Lille (Groen) raakte niet echt enthousiast over de resultaten voor België van het groot en groots LGBT-onderzoek van het Bureau voor de Grondrechten van de Europese Unie, ook bekend als Fundamental Rights Agency (FRA). “We zijn 2020 beste mensen. En toch hebben we het gevoel dat we ons in ons gezin, op school, het werk en op straat voortdurend moeten wegsteken”, zegt hij in Knack.

66% van de LGBT-Belgen wandelt niet hand in hand met het lief op straat. 39% ervaarde discriminatie op het werk, in horeca, bij het shoppen of bij de arts. 41% van de studenten (universiteit en hogeschool) blijft in de kast. 36% van de middelbareschoolleerlingen blijft in de kast. 42% van de LGBT-Belgen voelde zich geïntimideerd.

“Of dat terecht is of niet, maakt niets uit. Als we massaal aan zelfcensuur doen en ons gedrag aanpassen omdat we bang zijn dat er iets zou kunnen gebeuren, dan is er sowieso een groot probleem”, zegt De Lille. 

In de kast

“We worden dus gedwongen om in de kast te blijven. We kunnen de deur af en toe eens openzetten, er mogen al eens wat vrienden in je kast komen om een feestje te bouwen maar als puntje bij paaltje komt, dan gaat het slot er weer op. Dit is geweld tegen onze gemeenschap.”

Activisme

Er zijn uiteraard holebi’s, transgenders en intersekse personen die activistisch, expliciet zich laten zien en horen. Hun nek uitsteken. “Maar niet iedereen is Jeanne d’Arc, niet iedereen wil of durft op de barricaden staan. De meeste mensen willen rustig kunnen leven met de persoon waar ze van houden. Het is niet eerlijk dat zij een gok moeten wagen voor ze weten of dat kan.”

Wetten zijn onvoldoende, zegt De Lille. “De geesten moeten mee evolueren. Ik weet dat er al veel vooruitgang is geboekt, dat het vroeger erger was en dat we in onze streken wellicht de beste tijden ooit voor LGBTI-mensen meemaken. Maar ‘het was vroeger erger’ maakt de rekening niet van iedereen die vandaag met de neus tegen de muur loopt. Waar zijn al die hetero’s die niet alleen zeggen ‘je mag uit je kast komen als je wil’, maar die hardop verkondigen ‘we zouden graag hebben dat je uit je kast komt’? Maak je bekend want we hebben het nodig.”

Beeld: Bruno De Lille
Bron: Knack

Een gedachte over “Bruno De Lille over Europees LGBT-onderzoek: “Als het erop aankomt gaat de kastdeur weer op slot”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: