CORONAVIRUS | Çavaria: Maak van welzijn LGBTI-personen een prioriteit 

Çavaria stelde een rapport op over de impact van coronavirus COVID-19 op holebi’s, transgenders en intersekse mensen met aanbevelingen voor de overheid. “Crisismomenten zorgen voor een bijkomende druk op de weerbaarheid van LGBTI’s.” 

Dit blijkt uit een grote stijging van de oproepen bij Lumi, de gesprekken gaan ook vaker over zwaardere thema’s zoals eenzaamheid, angst, depressie en suïcide. De overheid moet bij de aanpak van de coronacrisis rekening houden met de noden van LGBTI’s. 

Impact

De impact van de crisis is groot, dit blijkt uit de cijfers van Lumi. In de periode van midden maart tot midden mei waren er dit jaar 65% meer gesprekken dan in dezelfde periode vorig jaar. De gesprekken worden ook inhoudelijk zwaarder.  

Dubbel zoveel van de oproepen in diezelfde period gaan nadrukkelijk over welzijnsaspecten zoals angst, eenzaamheid, suïcide en depressie.  

“Er is een lager welbevinden dat je ziet in de hoge suïcidecijfers en lagere levenstevredenheid. De crisis zet dit mentaal welzijn extra onder druk, ze versterkt bekommernissen die er al waren. Mensen kunnen ze niet langer wegduwen in de drukte van een normaal leven”, zegt çavaria woordvoerder Stijn Depoorter

Netwerken vallen weg

Steun van sociale netwerken zorgt bij LGBTI’s voor een beter welzijn maar door de coronamaatregelen vallen ze weg. 

Mensen kunnen niet naar het werk of school en ontmoetingsmomenten met andere LGBTI’s verdwijnen. Online-initiatieven bieden, door een digitale drempel of een gebrek aan privacy thuis, niet aan iedereen een alternatief.

Sommigen leven ook in een onveilige of moeilijke thuisomgeving en kunnen niet weg, de LGBTI-gemeenschap is erg kwetsbaar voor intrafamiliaal geweld. 

“Eenzaamheid, isolatie of een moeilijke situatie in je ‘eigen kot’ zorgt voor meer gepieker en getwijfel. Zeker als je al in de knoop zit met bepaalde zaken zoals seksuele oriëntatie, genderidentiteit, coming-out…”, vervolgt Depoorter. 

Kansen grijpen

Door de crisis bestaat het risico dat de bestaande wachtlijsten voor psychologische en medische hulp nog langer worden. Veel geplande hulp werd en wordt uitgesteld, zoals niet-dringende operaties bij trans personen. Ook heel wat lopende trajecten (zoals therapiesessies) kunnen onderbroken worden zonder digitaal alternatief.

“Als de overheid eindelijk prioriteit geeft aan het welzijn van LGBTI’s, kan dat een kans zijn om de wachtlijsten weg te werken. Ze kunnen ook werk maken van een sterk beleid voor onder andere suïcidepreventie van LGBTI’s. Nu, meer dan ooit, moet de overheid nauw samenwerken met organisaties die een zicht hebben op de impact van de maatregelen op het welzijn van LGBT’s”, besluit Depoorter.  

Beeld: çavaria
Bron: çavaria

Een gedachte over “CORONAVIRUS | Çavaria: Maak van welzijn LGBTI-personen een prioriteit 

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: