POLEN | Politie ondervraagt urenlang studenten nadat zij klagen over homofobe professor

Studenten van de Universiteit van Silezië in Katowice zijn urenlang ondervraagd door de politie nadat ze zelf hadden geklaagd over een holebifobe professor. Dat meldt de vereniging Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych (Waakhond tegen racisme en xenofobie). 

De Waakhond spreekt van intimidatie. “Officieel kregen de studenten niet te horen waarom ze zijn ondervraagd. Ze weten alleen dat het te maken heeft met hun klacht tegen dr. Ewa Budzyńska.”

“Vrijheid van expressie en onderzoek”

Vicepremier Jarosław Gowin moeide zich met de kwestie door te tweeten een wetsontwerp in te dienen die “vrijheid van expressie en onderzoek in de Poolse universiteiten beschermt”.

“We toleren niet dat ideologische extremisten censureren.”

Ironisch en cynisch, wetende dat conservatief Polen net dissidente stemmen het zwijgen wil opleggen. 

Ordo Iuris

De conservatieve vereniging Ordo Iuris was aanwezig in het politiecommissariaat om de betrokken studenten te ondervragen. Ordo Iuris strijdt tegen het homohuwelijk en abortus. 

Ewa Budzyńska

Sociologe Dr. Ewa Budzyńska heeft volgens de studente tijdens colleges verklaard dat abortus “moord” is, anticonceptie “antisociaal”, dat een “normaal gezin” bestaat uit man plus vrouw en dat genderstudies en het aanvarden van transgenderisme “communistische ideologie” zijn. 

Volgens de klacht van de studenten bij de universiteitsdiensten zijn haar colleges “anti-keuze” (voor abortus), homofoob, antisemitisch, religieus intolerant en indruisend tegen wetenschappelijk inzicht. “Ze promoot radicaal-christelijke ideeën.”

De zaak startte eigenlijk al in maart 2019. Op 8 januari 2020 kwam de officiële klacht. Budzyńska nam ontslag en zet zich nu in voor conservatief-christelijke verenigingen in Polen.

Beeld: Wikipedia
Bron: Komitid

%d bloggers liken dit: