Aidsactivist en (toneel)schrijver Larry Kramer overleden

Op 27 mei is in New York schrijver Larry Kramer overleden. Hij werd 84 jaar. Kramer zette zich in voor aidspatiënten, nog voor de toen nog onbekende ziekte een naam had.

Hij kwam met een aantal anderen bij elkaar in zijn appartement in New York, om over de ziekte te praten en geld op te halen voor onderzoek.

Het leidde tot de oprichting van de Gay Men’s Health Crisis (GMHC), een van de eerste organisaties die de ‘homogerelateerde immuunziekte’, zoals aids toen nog werd genoemd, op de kaart zette.

Geen toekomst

De Amerikaan publiceerde talloze artikelen en toneelstukken waarin hij het aidsprobleem beschreef. In 1983 verscheen bijvoorbeeld ‘1.112 and counting‘’, een essay waarvan Kramer hoopte dat het lezers tot “woede, razernij, toorn en actie”’ zou drijven.

‘The Normal Heart’

In 1985 ging Kramers autobiografische toneelstuk ‘The Normal Heart’ in première. In 2014 werd het stuk verfilmd, met rollen voor onder meer Mark Ruffalo en Julia Roberts.

In 1987 richtte ACT UP op, een nog altijd bestaande actiegroep die btogingen en boycots organiseerde bij onder meer Amerikaanse overheidsinstellingen en farmaceuten. Daarmee hoopte de groep goedkopere hiv-medicijnen af te dwingen en de bureaucratie in de medische zorg te stoppen. Uiteindelijk leidden de acties ertoe dat geneesmiddelen tegen hiv sneller op de markt konden komen en goedkoper werden.

Trouwen

Zelf leed Kramer ook aan aids. Dat werd eind jaren 1980 ontdekt. Sinds 1991 vormde hij een koppel met David Webster, met wie hij in 2013 trouwde.

Kramer overleed uiteindelijk aan een longontsteking. Hij was nog bezig met een nieuw toneelstuk, waarin naast aids ook de coronapandemie een plek zou krijgen.

Beeld: Timothy Junes
Bron: NOS

%d bloggers liken dit: