Sensoa: Nationale Veiligheidsraad moet zich buigen over thema seks en intimiteit

Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa vindt het hoogdringend tijd dat de Nationale Veiligheidsraad zich buigt over het thema seks en intimiteit.

“Ik was moe en uitgeput door de stress, onzekerheid en het gebrek aan normale vriendenbabbels. Ik zocht iemand die me wou troosten, zonder het excuus ‘ik mag u niet vastpakken’ te hanteren.” 

Met die regels schreeuwde Benedikte Van Eeghem in haar opiniestuk op VRT NWS de nood van velen uit. 

1,5 meter

Iedereen weet dat we anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Iedereen is overtuigd van de noodzaak van deze regel. 

Maar nu we de derde maand van de lockdown ingaan, stelt Sensoa, en samen met ons vele andere organisaties en mensen, de vraag: hoe verzoen je de fundamentele behoefte van mensen aan intimiteit en seks met de physical distancing-maatregelen als ‘je partner’ niet in dezelfde bubbel zit? 

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, doet daarom een warme oproep aan de Veiligheidsraad om zich te buigen over die legitieme vraag. 

Acute vraag

De vraag zal steeds acuter worden naarmate de lockdown langer aanhoudt en de maatregelen aangepast worden. Als partnerorganisatie seksuele gezondheid evolueert Sensoa mee met wat in de maatschappij gebeurt. 

“Dat doen we ook rond de impact van COVID-19 op de seksualiteitsbeleving, zoals bij de pop-up campagne rond hiv-testen voor homomannen.”

“We hebben ook voeling met verschillende doelgroepen, hun noden en hun behoeften. Deze expertise stellen we graag ter beschikking van de Veiligheidsraad om samen met de virologen, infectiologen en andere experts tot weloverwogen en vooral duidelijke adviezen te komen. En om deze samen met hen uit te dragen en te promoten.”  

Gemaskerde intimiteit? 

In Nederland is het advies over nabijheid aangepast. Daar luidt het nu: 

Het is logisch dat u als single ook lichamelijk contact wilt hebben. Het is extra belangrijk dat u bij intimiteit en seks het risico op het coronavirus zo klein mogelijk houdt. Bespreek samen hoe u dat het beste doet. Houd u aan de regels rondom het nieuwe coronavirus.

Dat is nog steeds vaag, zegt Sensoa, want hoe doe je dat dan? “De nood wordt erkend, maar je moet zelf iets verzinnen om de risico’s te beperken en je aan de regels te houden.”  

“We leerden dat het virus zo sterk aanwezig is rond een besmette persoon, dat het meest afstandelijke standje, zelfs met een mondmasker, het virus niet tegenhoudt. Wat doe je dan met de nabijheid van een lichaam bij een knuffel – of meer?”

Dringende nood 

Sensoa, partneroganisaties zoals Aditi vzw, çavaria en de Vlaamse Vereniginging voor Seksuologie, organisaties zoals het Kinderrechtencommissariaat, Violett of Awel!, iedereen hoort steeds luider en duidelijker de noodkreet van vele singles na twee maanden lockdown: LBGT’s, kinderen, pubers, alleenstaanden, bejaarden, niemand kan maandenlang verder zonder aan die fundamentele menselijke behoefte aan lichamelijkheid en affectie vorm te kunnen geven.

“Naarmate de lockdown vordert, lopen we bovendien het risico dat mensen steeds meer zelf de regels anders gaan interpreteren en dit voor zichzelf gaan verantwoorden. Dat is een veel voorkomende strategie als we twee tegenstrijdige drijfveren met elkaar willen verzoenen.” 

“Het is het moment om hier werk van te maken. Uiteraard kan er daarbij niet over één nacht ijs gegaan worden. Uiteraard is Sensoa niet de organisatie die hét antwoord heeft. Er is een advies nodig dat door velen samen wordt voorbereid. Zo een advies zal met de grootst mogelijke opluchting onthaald worden. Wij stropen alvast onze mouwen op en steken een symbolische hand uit.”

Beeld: Free Photos, Pixabay
Bron: Sensoa 

Een gedachte over “Sensoa: Nationale Veiligheidsraad moet zich buigen over thema seks en intimiteit

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: