HONGARIJE | Trans* activisten steken geboorteaktes in brand, anderen trekken naar rechtbank tegen wet die gendertransitie onmogelijk maakt

In Hongarije hebben transgenderactivisten op het iconische Hősök tere of Heldenplein in Boedapest hun geboorteakte verbrand. Dat deden ze uit protest tegen de wetswijziging die het wisselen van geslachtsregistratie onmogelijk maakt. 

Andere trans* activisten trekken naar het Grondwettelijk Hof tegen het Amendement 33 die hun legal gender recognition onmogelijk maakt. 

Wat is legal gender recognition? De wettelijke erkenning van geslachtsverandering bij de burgerlijke stand. Niet de lichamelijke transitie, wel het veranderen van M of V (= geslachtsaanduiding) op identiteitsdocumenten door de M of V te veranderen in het rijksregister (= geslachtsregistratie). 

33

Amendement 33 wijzigt de Wet over de Burgerlijke Stand. Het verandert de term ‘nem‘, wat in het Hongaars zowel geslacht, sekse als gender betekent, in ‘születési nem‘. Geboortegeslacht.

Een streep door de rekening van wie vindt dat het geslacht dat bij geboorte toegewezen werd, niet overeenkomt met de realiteit nu. Transgenders dus.

Nadat het parlement deze wetswijziging goedkeurde, bekrachtigde ook president János Áder Amendement 33.

T-vereniging Transvanila vecht het nu aan bij het Grondwettelijk Hof.

Petitie

Er is ook een petitie die de Europese Unie, en vooral de Europese Commissie vraagt om actie te ondernemen.

Beeld: Wikipedia
Bron: Rémy Bonny, Gay Star News

3 gedachten over “HONGARIJE | Trans* activisten steken geboorteaktes in brand, anderen trekken naar rechtbank tegen wet die gendertransitie onmogelijk maakt

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: