Bestuurders nemen ontslag uit Casa Rosa omwille van conservatieve koers

Twee van de vijf bestuurders hebben ontslag genomen uit de raad van bestuur van Casa Rosa in Gent, de LGBT-koepen in Oost-Vlaanderen. Op Facebook uit ex-bestuurslid Sofie Veramme (32) haar ongenoegen, meldt Het Nieuwsblad.

“Een engagement vertrekt vanuit idealisme, een wil om iets te veranderen, om een plaats te creëren waar je ideeën in vruchtbare aarde kunnen vallen en kunnen groeien, waar uitwisseling centraal staat en waar we samen kunnen bouwen aan iets beters en iets mooiers”, schrijft Veramme.

“Al bij de start van mijn mandaat werden de nieuwe bestuurders onthaald met vijandigheid. We werden gezien als indringers, niet als de nieuwe frisse bijval. Er werd ons niet uitgelegd hoe het bestuur van Casa Rosa werkt, waar welke documenten te vinden zijn. 

Veramme somt enkele pijnpunten op. Deze draaien rond financiën en belangenvermening. Haar open brief staat op Facebook. 

Inhoud

Maar het conflict is ook inhoudelijk. Veramme en het tweede ex-bestuurslid Arthur willen inhoudelijke vernieuwing. Zo kreeg Casa Rosa de kans een BPOC (black / person of colour) aan te werven als coördinator. Het werd de andere kandidaat.

“Ik vind dit een gemiste kans, en voelt het enorm spijtig dat we weer blijven hangen in de status quo die al jaren de norm is in de institutionele Vlaamse LGBTQIA+-beweging. Met deze keuze zetten ze de toekomst van ons huis op het spel. Het is duidelijk dat er binnen de gemeenschap nieuwe spelers het veld betreden. Als deze geen toegang krijgen tot de geïnstitutionaliseerde beweging, gaan ze zichzelf organiseren. Dat zijn ze trouwens al aan het doen. In prachtige grass roots collectieven oefenen ze steeds meer druk uit.”

“Het bestuur negeert deze stem en kiest voor behoud van de eigen privileges, voor iemand in wie ze zich herkennen, voor iemand die niet zal tegenspreken. Het huis maakt zichzelf op deze manier steeds meer overbodig, en op termijn zelfs irrelevant.”

Het Nieuwsblad maakte deze interne strijd op 28 mei wereldkundig. De geviseerde overblijvende bestuursleden wensten niet te reageren. Bevoegd schepen Astrid De Bruycker (sp.a) laat de kwestie, vooral het financiële aspect, wel onderzoeken.

Beeld: Timothy Junes
Bron: Het Nieuwsblad

2 gedachten over “Bestuurders nemen ontslag uit Casa Rosa omwille van conservatieve koers

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: