RUSLAND | Politieke reclamespot maakt homohuwelijk belachelijk

Een politieke reclamespot in Rusland maakt het homohuwelijk belachelijk. “Hier is je nieuwe moeder, wees niet bang”, zegt de ene vader terwijl de andere vader op hun nieuwe pleegzoon komt aflopen.

Het pleegkind kijkt droef en de twee vrouwen van het weeshuis kijken elkaar afkeurend aan. Dan haalt de tweede, duidelijk gestereotypeerde vader ook nog een kleedje uit de auto. Dat beeld versterkt het idee van homofobe conservatieven dat homokoppels kinderen gay maken.

De reclamespot is gemaakt in de campagne voor het referendum voor een grondwetswijziging.  “Welk Rusland zou jij kiezen?” zegt een voice-over. “Beslis de toekomst van het land. Stem vóór de amendementen.” 

Eerst is te zien hoe een jongetje vrolijk wacht om door zijn adoptieouders te worden opgehaald. Wanneer de eerste vader binnen komt lopen, glimlacht hij. Zijn gezichtsuitdrukking verandert wanneer hij merkt dat hij door een homokoppel wordt geadopteerd.

De reclamespot komt van de mediagroep Patriot. Die groep is gelinkt aan Jevgeni Prigozjin, een zakenman die banden heeft met de president Vladimir Poetin

Het is dan ook niet toevallig dat de advertentie nadrukkelijk campagne voert vóór de grondwetswijziging. Die zou het namelijk mogelijk maken voor Poetin om herkozen te worden als president van Rusland, iets dat met de huidige grondwet niet mag.

Een ander onderdeel van de grondwetswijziging is het homohuwelijk. Dat wordt bij een goedkeuring van de grondwetswijziging namelijk expliciet verboden. Het huwelijk kan dan enkel nog tussen een man een een vrouw gesloten worden. 

Kritiek

Oppositieleider Aleksej Navalni uit kritiek op de spot. Poetins ambtenaren zijn helemaal gek geworden als het gaat over het onderwerp homoseksualiteit.

Beeld: Wikipedia
Bron: OUTtv

%d bloggers liken dit: