Uwi Van Hauwermeiren getuigt over racisme, stereotypen, clichés en bedreigingen: “Bananen zijn mijn lievelingsfruit, maar niet in het openbaar”

Uwi Van Hauwermeiren is een van de woordvoerders van Wel Jong Niet Hetero. Die werd geboren in Rwanda maar groeide op in België. Naar aanleiding van Black Lives Matter getuigt die over zogeheten alledaags racisme op hun persoonlijke blog.

Van Hauwermeiren schrijft over foute opmerkingen die die als kind te horen kreeg. Over hoe die niet naar Rwanda wil reizen. Over bewuste keuzes maken. “Bananen zijn mijn lievelingsfruit. Maar niet in het openbaar. En geel liet ik ook voor wat het was nadat iemand zwart op tv geschimpt werd voor rotte banaan. Ik droeg (en draag) geen bruin, omdat iemand me ooit eens zei dat die het amper zag dat ik een short aan had.”

Van Hauwermeiren geeft nog voorbeelden. Vandaag kreeg die in een privébericht een bedreiging. “Wil je dood vieze n*, vieze Afrikaan, wat als ik je vastpak en u keel oversnijd?”, luidde die bedreiging. Er is klacht neergelegd bij de politie en bij Unia

De volledige blogpost

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: