NEDERLAND | #NUffTESTEN: actie met gratis hiv-tests van start

Met #NUffTESTEN roepen het Aidsfonds en Soa Aids Nederland homo-, bi-mannen en transgender mensen op zich te testen op hiv. Want de coronalockdown kan een uniek moment zijn om Nederland verder naar nul nieuwe hiv-infecties te brengen. Daarvoor worden nu kosteloos hiv-testen aangeboden.

In Nederland concentreert hiv zich onder mannen die seks hebben met mannen. 

Onderzoek laat zien dat 70% van de hiv-overdracht onder deze groep plaatsvindt in de acute fase van een hiv-infectie. De eerste weken na infectie is er veel hiv in het lichaam, vaak als mensen zelf nog niet weten dat ze hiv hebben. Door de lockdown met minder seks is het waarschijnlijk dat er minder hiv is overgedragen in de acute fase van een hiv-infectie.

Hét moment voor een hiv-test

Een standaardtest op hiv geeft vier tot zes weken na een risicovol contact met voldoende zekerheid aan of je hiv hebt of niet. Die vensterperiod of sperperiode is door de lockdown voorbij. Laat je je nu testen en was het laatste risicovol contact vóór of aan het begin van de lockdown, dan ben je 100% zeker van het resultaat.

Te veel mensen in Nederland weten niet dat ze hiv hebben. Ze missen daardoor de kans op een lang en gezond leven. Bovendien zorgt behandeling van hiv ervoor dat het virus niet langer kan worden overgedragen. Nu testen kan nieuwe hiv-infecties voorkomen.

Is de test positief, dan kan de behandeling onmiddellijk starten. Zo blijf je gezond en het voorkomt verdere verspreiding van hiv.

Is de test negatief, dan kun je jezelf beschermen door een condoom te gebruiken, of met de hiv-preventiepil PrEP.

Praktische informatie

Ook in Vlaanderen loopt zo’n actie.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: