POLEN | Openbare omroep moet documentaire ‘LGBT-invasie’ van YouTube halen

Een rechtbank in Warschau heeft de Poolse openbare omroep TVP bevolen de de holebifobe documentaire ‘Inwazja‘ van YouTube te halen. Deze werd op televisie uitgezonden enkele dagen voor de parlementsverkiezingen in 2019. Eind juni zijn er presidentsverkiezingen in Polen.

Kampania Przeciw Homofobii (KPH, Campagne Tegen Homofobie) ijverde voor dit vonnis. De organisatie gaat nu TVP verder vervolgen via de rechtbank.

Invasie

De documentaire ‘Inwazja’ (‘Invasie’) haalde beelden van prides uit hun context om de stellen dat LGBT’s anti-Pools zijn en meeheulen met George Soros. Deze Hongaars-Amerikaanse en joodse ondernemer wordt gezien in Oost-Europa als boeman en zondebok. Zijn Nederlandstalige Wikipedia-pagina vermeldt “vuile leugenaar”.

De documentaire toont ook close-ups van LGBT-activisten Monika Tichy, Elżbieta Podleśna, Karol Opic en Krzysztof Listowski.

KPH probeerde eerst tot een vergelijk te komen. De vereniging eiste dat TVP de documentaire offline haalde en nooit meer zou vertonen. Het eiste ook een donatie van 10.000 złoty (2.260 euro) aan de de LGBTQI-hulplijn in Warschau. 

Dat gebeurde niet en dus trok KPH naar de rechtbank. De rechter gaf een publicatieverbod van een jaar. TVP heeft zestig dagen om te antwoorden. 

Toekomst

Specialist LGBT-kwesties in Oost-Europa Rémy Bonny ziet dat de conservatieve, holebifobe en transfobe regering in Polen steeds meer onder druk komt te staan.

Verleden week pas veroordeelde de Europese Commissie de zelfverklaarde LGBT-vrije zones. De komende presidentsverkiezingen van 28 juni zijn een belangrijk moment in de Europese toekomst van Polen.”

Beeld: Wikipedia
Bron: Rémy Bonny

Een gedachte over “POLEN | Openbare omroep moet documentaire ‘LGBT-invasie’ van YouTube halen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: