COC Nederland wil snel verbod op conversietherapie

Of conversietherapie strafbaar maken echt gaat helpen, staat niet vast. Maar COC Nederland wil toch snel een verbod op conversietherapie in Nederland.

Conversietherapie of homogenezing is de naam gegeven aan behandelingen die holebi’s hetero moeten maken en transgenders cisgender. 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deed onderzoek naar het fenomeen. Er blijken vijftien homogenezers actief in Nederland. Ze behandelen vooral meerderjatigen. 

“Dat je LHBT zijn kan ‘genezen’ is een fabeltje, je bent goed zoals je bent”, aldus COC in een reactie. “Dat dit soort kwakzalverij in Nederland nog steeds voorkomt, staat nu onomstotelijk vast. Ook staat vast hoe ernstig de gevolgen zijn voor mensen die er het slachtoffer van worden. Het is nu aan de politiek om dit soort praktijken direct te verbieden.”

Volgens het onderzoeksrapport moeten de vijftien aanbieders van conversietherapiein Nederland vooral gezocht worden in de hoek van de pinkster-, baptisten- en evangelische gemeenten. 

Vaak organiseren ze ook vakantiekampen, seminars en workshops gericht op het ‘verhelpen’ van LGBT-zijn. Ook enkele vrijgevestigde therapeuten bieden de behandelingen aan.

68

De onderzoekers vonden 68 holebi’s en transgender die, vaak langer dan een jaar, te maken kregen met conversietherapie. Ze vermoeden dat het hierbij gaat om het topje van de ijsberg.

Niet één van die personen kijkt positief terug op de pogingen om hun identiteit te veranderen. Ze ondervonden volgens het rapport “steeds meer problemen op allerlei gebied, omdat ze zichzelf feitelijk verloochenen”. 

Bijna allemaal kregen ze te maken met klachten als depressie, suïcidale gedachten, eetproblemen, seksuele problemen en eenzaamheidsgevoelens.

Wetgevend initiatief

De regering heeft nog geen wetsvoorstel ingediend. Naar verwachting komt het kabinet rond de zomer met voorstellen om de behandelingen aan te pakken. In maart 2020 maakte VVD-Kamerlid Zohair El Yassini bekend dat hij overweegt om een wetsvoorstel in te dienen waarin LHBTI-genezing wordt verboden.

In Malta bestaat sinds 2016 een totaal verbod op de zogenoemde conversietherapieën en in Duitsland is het aanbieden van dit soort therapieën aan minderjarigen sinds kort verboden. Ook in meer dan twintig staten in de Verenigde Staten is dat verboden. In België en het Verenigd Koninkrijk wordt wetgeving voorbereid.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: