#OurKitchenTable: COVID-19 verslechtert situatie van LGBTQ+-vluchtelingen in Kenia

Gediscrimineerd als vluchteling, en vervolgens gediscrimineerd op basis van seksuele geaardheid en/of genderidentiteit; LGBTQ+-vluchtelingen in Kenia willen gewoon de kans krijgen om een ​​zinvol en menswaardig leven op te bouwen. COVID-19 stelt deze zeer kwetsbare gemeenschap nu voor nieuwe uitdagingen, risico’s en zorgen en ze hebben uw hulp nodig om veilig te blijven.

LGBTQ +-vluchtelingen en asielzoekers behoren tot de meest kwetsbare vluchtelingen ter wereld. Na te zijn gevlucht voor vervolging door hun families en lokale gemeenschappen, hoopten LGBTQ+-vluchtelingen uit Burundi, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Rwanda, Somalië, Zuid-Soedan, Oeganda en Jemen een veilige haven te vinden in Kenia. 

Helaas is dit voor hen niet het geval. 

Kakuma

Misbruik en geweld zijn veel voorkomende ervaringen voor LGBTQ + vluchtelingen die in zowel Nairobi als in het vluchtelingenkamp Kakuma in het noorden van het land wonen.

 Dit is het gevolg van wijdverbreide xenofobie en homofobie in Kenia. Voor deze vluchtelingen is het een groot probleem om veilig ergens te wonen en in hun levensonderhoud te voorzien. Als gevolg hiervan verkeren veel LGBTQ+-vluchtelingen in armoede, leven ze van dag tot dag en worstelen ze om geld in te zamelen voor basisvoorzieningen als huur en voedsel.

Ondanks deze ontberingen is de gemeenschap van 700 personen de uitdaging aangegaan om zich te organiseren in verschillende gemeenschapsorganisaties om voor hun rechten te pleiten en diverse programma´s voor de LGBTQ+-gemeenschap te ontwikkelen. 

Voor iedereen die met deze gemeenschap werkt zijn deze initiatieven een bewijs van de hoop en de veerkracht die mensen tonen in situaties met ontberingen en misbruiken.

Nairobi

COVID-19 stelt echter nieuwe uitdagingen en gevaren voor LGBTQ+-vluchtelingen die in Nairobi wonen. 

In de afgelopen paar maanden sinds het begin van de crisis hebben we een lockdown gezien en de gedwongen sluiting van bedrijven heeft de gemeenschapseconomie zwaar ondermijnd. Meer mensen dan ooit worden geconfronteerd met ernstige voedselschaarste en kunnen hun huur niet betalen – honderden kwetsbare LGBTQ+-vluchtelingen dreigen dakloos te worden in Nairobi, waardoor ze worden blootgesteld aan arrestaties, misbruiken en geweld.

Er moet snel worden gehandeld om een ​​humanitaire ramp in Nairobi te voorkomen. Er is dringend geld nodig om in de meest elementaire dagelijkse behoeften van deze kwetsbare gemeenschap te voorzien.

“Ze laten het alsof het voorkomen van COVID-19 heel eenvoudig is – ze vertellen je dat de artsen en verpleegkundigen voor je klaar staan, dus je hoeft alleen je handen te wassen, zodat je geliefden en de mensen om je veilig zijn. Maar hier heb je geen zeep – je voelt dat je faalt. Het voelt alsof je iedereen in de steek laat”, zegt D.W., een lesbische vluchtelinge in Nairobi.

Ngo’s werken samen

De ngo Alight werkt samen met Organization for Refuge, Asylum & Migration (ORAM) en African Human Rights Coalition om levensreddende hulp te bieden in Nairobi. Hiervoor is de campagne #OurKitchenTable gestart. 

In het recente verleden is al hulp geboden voor huur, voedsel, zeep, ontsmettingsmiddelen en materialen die nodig zijn om geïmproviseerde quarantainegebieden te bouwen in veilige woningen die honderden veilig houden, maar het is een hele worsteling om de enorme omvang van dit probleem aan te pakken. 

Elke maand zien we een verdubbeling van aantal personen dat noodhulp nodig heeft als gevolg van torenhoge armoede.

Crowdfunding

De organisaties hebben een crowdfundingcampagne gestart.  

“We kunnen alleen doorgaan met uw hulp. U kunt meer lezen over ons werk in Kenia op Instagram en op onze website, en u kunt rechtstreeks doneren aan onze GoFundMe of via de Alight-website. Help ons alstublieft om de LGBTQ+-vluchtelingen in Kenia te helpen.”

Beeld: Wikipedia
Bron: #OurKitchenTable

%d bloggers liken dit: