Uroloog Piet Hoebeke brengt ‘Gender in de blender’ uit

Prof. dr. Piet Hoebeke (58) is uroloog en lid van het Genderteam van het UZ Gent. Hij bracht ‘Gender in de blender‘ uit bij Borgerhoff & Lamberigts

“We moeten afstappen van de idee dat iedereen óf man óf vrouw is. Dat aan kinderen opleggen brengt heel wat jongeren in de problemen”, zegt de Hoebeke in Het Laatste Nieuws

Gender in de blender

Onze seksuele identiteit is geweldig complex. Tussen de stereotiepe man en vrouw bevindt zich een heel spectrum van seksuele identiteiten. De meeste mensen hebben een penis of vagina, maar je genderidentiteit kan daar los van staan. Als je je identificeert als man, kun je toch de drang voelen om je vrouwelijk te kleden. En dat zegt nog niets over je libido. 

Om te verduidelijken hoe gender werkt, hanteert prof. urologie Piet Hoebeke (UZ Gent) een pientere metafoor: de Genderblender. Stel je voor dat alle elementen van de seksuele identiteit – biologisch geslacht, genderidentiteit, genderexpressie, seksuele voorkeur en seksuele drift – zich als schuifknoppen op een mengpaneel bevinden. Die kunnen aan de uiteinden staan (100% mannelijk of vrouwelijk), maar meestal staan ze ergens tussen de twee polen. Iedereen heeft een unieke seksuele identiteit en vanaf nu kun je ook de jouwe beter plaatsen. Dit boek is een glasheldere analyse van gender, maar ook een warm pleidooi voor meer aanvaarding, want ons klassieke beeld van mannen en vrouwen is dringend aan een update toe. 

Het boek is verkrijgbaar bij Kartonnen Dozen

Beeld: Timothy Junes

Een gedachte over “Uroloog Piet Hoebeke brengt ‘Gender in de blender’ uit

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: