SAFER CITIES | 91% meisjes, 28% jongens slachtoffer van seksuele intimidatie in de publieke ruimte

91% van de meisjes en 28% van de jongens tussen de 15 en 24 jaar ervaarde al seksuele intimidatie in de publieke ruimte. Plan International lanceert een meldingsplatform om meer informatie en gegevens hierover te verzamelen.

Die 91% meisjes en 28% blijkt uit een preliminair onderzoek bij 700 mensen in de doelgroep, vertelt beleidsmedewerker van Plan International Wouter Stes aan Be Out. Het platform geeft ook een derde genderoptie X, maar geen van de 700 vinkte die aan. 

Jongeren zien straten met weinig passage (66%), café- en clubomgevingen (65%), specifieke buurten van de stad (59%), festivals en concerten (58%) en (pre)metrostations (56%) als risicoplekken. 

Meten is weten

Plan International wil meer gegevens verzamelen en startte het platform Safer Cities. Slachtoffers M/V/X van seksuele intimidatie door M/V/X kunnen er incidenten melden. 

De organisatie hoopt 9.500 inputs te krijgen uit Antwerpen, Brussel, Charleroi, Barcelona, Madrid en Sevilla tegen augustus 2021. De resultaten worden dan geanalyseerd door de Universiteit van Barcelona

“Het is belangrijk om onveilige ervaringen onder de aandacht te brengen en plaatsen te identificeren waar verandering nodig is”, aldus Plan International.

“Bovendien is het ook belangrijk dat jongeren de plekken waar ze zich wel goed en veilig voelen in de spotlight kunnen zetten. Hiermee verkrijgen we zeer bruikbare informatie voor stedelijke beleidsmakers over welke factoren belangrijk zijn om te komen tot een veiligere publieke ruimte. Jongeren krijgen de kans om een locatie toe te voegen op de kaarten van Antwerpen, Brussel of Charleroi en daar hun verhalen te delen. De verschillende aanduidingen op de kaarten onthullen échte verhalen van jongeren en maken ze zichtbaar voor de buitenwereld.”

Gender

Gendergerelateerd geweld treft niet alleen meisjes en vrouwen. Mannen en jongens, evenals mensen die zich niet identificeren als een man of een vrouw, worden ook beïnvloed.

Plan International België kiest ervoor om de focus te leggen op meisjes en jonge vrouwen omdat onze ervaring op het terrein laat zien dat ze vaak een groter risico lopen te worden gediscrimineerd alleen omdat ze meisjes of jonge vrouwen zijn.

Wat zegt de wet? 

In België is er sinds 2014 een wet gericht tegen seksisme in de openbare ruimte. Als een klacht wordt ingediend en de rechter de ernst van de feiten erkent, kan h die mogelijk een gevangenisstraf van een maand tot een jaar en/of een administratieve geldboete van 50 tot 1000 euro opleggen. 

In de praktijk is het moeilijk om te bewijzen dat iemand je heeft beledigde of je volgde tot aan jouw huis. 

Bovendien is een op de twee vrouwen niet op de hoogte van het bestaan van deze wet. Veel vrouwen weten niet dat seksistische gedragingen een misdaad zijn en dat ze een klacht tegen deze gedragingenkunnen indienen. Als gevolg hiervan worden vandaag te weinig seksistische daden aan de kaak gesteld.

Meer informatie.

Beeld: Charlotte Butcher, Unsplash
Bron: Gazet van Antwerpen, Plan International België

%d bloggers liken dit: