Racing Genk toch bestraft voor “alle boeren zijn homo’s”

KRC Genk heeft een voorwaardelijke boete gekregen voor de spreekkoor “alle boeren zijn homo’s”. 

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) “kan zich niet verenigen met de stelling van Genk en de Geschillencommissie, dat het gebruikte spreekkoor ‘alle boeren zijn homo’s’ niet als discriminerend of beledigend zouden kunnen worden beschouwd”.

Het was Leandro Trossard die tijdens de titelviering de beruchte spreekkoren begon te zingen. Supporters namen dit over tijdens de wedstrijd tegen Standard Luik en de club wordt daar nu ook voor bestraft.

“De stelling ‘alle boeren zijn homo’s’ is evident onjuist en heeft los van enige context geen enkele betekenis. Door dat spreekkoor in een bepaalde context te gebruiken, in casu die van een voetbalwedstrijd om de tegenstander of haar supporters te raken of te jennen, krijgt dat spreekkoor een negatieve lading.”

Kleineren

“In de context van een sportieve rivaliteit is het de bedoeling om de supporters van een rivaliserende club op stang te jagen. De betrokken supporters gebruiken de aanduiding ‘homo’ dan ook bewust om de supporters van een rivaliserende club te kleineren, dan wel als minderwaardig af te schilderen. Het gebruik van het woord ‘homo’ in het spreekkoor ‘alle boeren zijn homo’ kan om die reden niet als neutraal beschouwd worden, maar als stigmatiserend voor de holebigemeenschap en wordt derhalve, in de huidige context bewust als scheldwoord gebruikt.”

RSC Anderlecht kreeg eerder dezelfde straf: een voorwaardelijke boete van 1.000 euro. 

Beeld: Timothy Junes
Bron: BAS, Voetbalkrant

%d bloggers liken dit: