SPANJE | Regenboogvlaggen mogen niet wapperen aan overheidsgebouwen

Regenboogvlaggen mogen in Spanje niet uithangen aan overheidsgebouwen. Dat is het gevolg van een arrest van het Hooggerechtshof, het Tribunal Supremo. Het Hof laat alleen officiële vlaggen toe.

In België is 17 mei, de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) de grote ‘regenboogvlagwapperdag’. In Nederland is dat op Coming-outdag in oktober. In Spanje zou dat nu zondag 28 juni moeten zijn.

Maar in een zaak over onafhankelijkheidsvlaggen oordeelde het Hoogste Tribunaal dat enkel officiële vlaggen mogen uithangen. Vlaggen en symbolen liggen gevoelig in Spanje. De regenboogvlag is nu collateral dammage

Officieel

In het arrest van het Hooggerechtshof staat dat het gebruik van niet-officiële vlaggen niet verenigbaar is met het grondwettelijke en wettelijke kader. 

Een niet-officiële vlag mag niet in de plaats van of naast een officiële vlag hangen, zelfs niet voor even. Wettelijk toegestane vlaggen zijn die van Spanje, een stad, provincie of autonome regio.

Deze uitspraak volgt op een hoger beroep tegen een vonnis uit 2016 over het gebruik van de vlag van de onafhankelijkheidsbeweging van de Canarische Eilanden als regionale vlag van de Canarische Eilanden door de gemeente Santa Cruz de Tenerife.

Onafhankelijkheidsvlag van de Canarische Eilanden
Officiële vlag van de Canarische Eilanden

Met het huidige arrest heeft het Hooggerechtshof zich uitgesproken over alle niet-officiële vlaggen op overheidsgebouwen.

Verboden

Veel lokale en regionale overheden hijsen de regenboogvlag al jaren op 28 juni, zonder te weten dat dit verboden is. 

Sommige overheden zullen het voeren van deze vlag nu gaan heroverwegen. Andere hebben al besloten het verbod te negeren of het op een creatieve manier te omzeilen.

Sevilla zal dit jaar geen regenboogvlag hijsen. In Cádiz wappert de regenboogvlag juist al naast die van Cádiz, Spanje en Andalusië en er wordt zelfde een tweede regenboogvlag op het plein uitgehangen. 

Ook op het regeringsgebouw van de regio Catalonië blijft de vlag voorlopig hangen, al weten ze niet of ze daarmee sancties riskeren. 

Nomen est omen

Wat is een vlag, natuurlijk? Of officiële vlag? Zo wijzen de gemeenteraden van Barcelona en L’Hospitalet erop dat ze geen vlag uithangen, maar een spandoek met daarop de zes strepen van de LGBT-gemeenschap. 

Zaragoza zal geen vlag “hijsen”, maar uit laten hangen vanaf het balkon en San Sebastian voert geen vlag maar een loper (tapijt). 

Andere hangen de vlag niet óp maar buiten het gebouw. Madrid projecteert de regenboogkleuren. 

Regio’s

Cantabrië noemt het geen vlag “als zodanig”, Navarra noemt het een spandoek met kleuren en een zinspeling en Aragon zegt dat aan het balkon geen vlag, maar een canvas met de kleuren van de regenboogvlag hangt. Deze wordt vergezeld van de tekst: “Gelijkheid is een bron van trots”

Beeld: Wikipedia
Bron: InSpanje.nl, El País, El Pueblo de Ceuta, Shangay

%d bloggers liken dit: