Orry Van de Wauwer en CD&V-regenboognetwerk willen dat Vlaamse steden en gemeenten zustersteden aanspreken over holebifobie en transfobie

Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) en het CD&V-regenboognetwerk wil dat steden en gemeenten in Vlaanderen hun zustersteden in landen als Polen en Hongarije aanspreken over holebifobie en transfobie. 

Zaterdag 27 juni 2020 is een speciale dag. Omdat er geen fysieke prides kunnen plaatsvinden, is de digitale Global Pride bedacht. 

“In vele landen kennen holebi’s en transgenders nog geen gelijke burgerrechten en zijn ze extra kwetsbaar voor discriminatie of vervolging. Naar aanleiding van Global Pride vraagt het regenboognetwerk van CD&V aan de Vlaamse burgemeesters om via hun internationale zustersteden druk te zetten op LGBT-discriminatie en de situatie van holebi’s aan te kaarten”, stelt Van de Wauwer.

De situatie van holebi’s en transgenders blijft in vele landen precair. 

Zo signaleerde de ILGA-Europe Rainbow Index in 2019 en 2020 opnieuw een achteruitgang op het vlak van de bescherming van rechten van LGBTQI+-personen in Servië, Bulgarije, Kosovo, Turkije en Rusland, maar ook in EU-landen Hongarije en Polen. 

LGBT-vrije zones

In het voorjaar van 2019 heeft een Poolse krant een oproep gelanceerd aan steden en gemeenten om hun grondgebied uit te roepen tot LGBT-vrije zones. 96 Poolse gemeenten zijn op deze oproep ingegaan.

Internationale druk

De internationale gemeenschap heeft hier afkeurend op gereageerd. Het Europees Parlement nam in december 2019 een resolutie aan tegen openbare discriminatie en haatzaaiende uitlatingen tegen LGBTQI+-personen

Op 22 april van dit jaar keurde ook het Vlaams Parlement een resolutie goed waarin ze openbare discriminatie en haatzaaiende uitlatingen ten aanzien van LFBTQI+-personen in de Europese Unie en in de wereld veroordeelt.

Van de Wauwer, die een van de initiatiefnemers van de resolutie was, wil ook via de steden en gemeenten de druk opvoeren.

Vlaanderen

“Verschillende Vlaamse steden en gemeenten hebben zusterbanden met gemeenten in andere landen, ook in landen waar holebi’s en transgender gediscrimineerd worden. Daarom vragen we hen om de rechten van LGBT-personen aan te kaarten bij hun zustersteden. LGBT-rechten zijn mensenrechten”, licht Van de Wauwer toe. 

“Daarom schrijven we elke burgemeester en schepen van Gelijke Kansen aan en bezorgen we hen een modelbrief die zij kunnen sturen naar hun zustersteden”, vullen Filip Smet (CD&V-gemeenteraadslid in Eeklo) en Nick Van Roosbroeck van het CD&V-regenboognetwerk aan. 

“Op deze manier tonen we niet alleen onze steun via de internationale gemeenschap, maar ook via het lokale niveau.”

Kurt Vanryckeghem (CD&V) , burgemeester van Waregem, reageert alvast positief op de actie. 

“Waregem heeft een stedenverband met de Hongaarse stad Szekszárd. Ik zal de burgemeester aanschrijven om te wijzen op het toegenomen LGBT-fobe klimaat in Hongarije. Waregem heeft een goede vriendschapsband met Szerkszárd, maar goede vrienden moeten elkaar ook kunnen aanspreken op gevoelige zaken. Als burgemeester wil ik hier mijn verantwoordelijkheid in nemen.”

Brief aan de gemeentebesturen

Beste burgemeester,

Beste schepen van Gelijke Kansen en/of Internationale Samenwerking,

In het voorjaar van 2019 heeft een Poolse krant een oproep gelanceerd aan steden en gemeenten om hun grondgebied uit te roepen tot “LGBT-vrije zones”. 96 Poolse gemeenten zijn op deze oproep ingegaan. 

De internationale gemeenschap heeft hier afkeurend op gereageerd, zo nam het Europees Parlement in december 2019 een resolutie aan tegen openbare discriminatie en haatzaaiende uitlatingen tegen LGBT-personen. Verschillende landen keurden ook resoluties goed. Het Vlaams parlement nam op 22 april 2020 een resolutie aan van Paul Van Miert (N-VA), Annick Lambrecht (sp.a), Orry Van de Wauwer (CD&V), Stephanie D’Hose (OpenVLD) en Stijn Bex (Groen), waarin ze openbare discriminatie en haatzaaiende uitlatingen ten aanzien van lgbtqi+-personen in de Europese Unie en in de wereld veroordeelt en wil bestrijden. In juni 2020 keurde ook de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers een gelijkaardige resolutie goed van John Crombez (sp.a). Alle democratische politieke partijen scharen zich hier achter.

Vanuit mensenrechtenorganisaties in Polen vernemen we dat de internationale veroordeling hen veel morele steun biedt om verder te strijden tegen de discriminatie van LGBT-personen. Toch blijft de situatie van holebi’s en transgenders precair. De ILGA-Europe Rainbow Index signaleerde in 2019 en 2020 opnieuw een achteruitgang op het vlak van de bescherming van rechten van LGBTQI+-personen in Polen, alsook in een aantal andere landen zoals Bulgarije, Hongarije, Servië en Kosovo. Verder constateren ze ernstige en voortdurende schendingen van de rechten van LGBTQI+-personen in onder meer de Russische Federatie en Turkije.

Daarom richt het CD&V-Regenboognetwerk zich tot u als burgemeester en schepen. Verschillende steden en gemeenten hebben een nauwe samenwerking met Europese en internationale zustersteden/-gemeenten of hebben een of andere vorm van partnerschap lopen. Sommigen onder u plannen misschien ook zo’n dergelijke samenwerking uit te bouwen. Indien uw gemeente of stad een zusterstad/-gemeente heeft in Polen of een van de hierboven vermelde landen, zouden wij u willen vragen om de problematiek van de mensenrechtenschendingen van holebi’s en transgenders in dit respectievelijke land aan te kaarten bij uw zusterstad/-gemeente. 

Ook indien u geen zusterstad/-gemeente heeft in Polen of geen zusterstad/-gemeente vragen we alsnog om hier mee de nodige aandacht op te vestigen, al dan niet in samenwerking met andere Europese steden of gemeenten. De problematiek is van zo’n belang en discriminatie en haatzaaiende uitlatingen zijn nooit goed te keuren door overheidsbesturen vandaar vragen wij u om mensenrechten hoe dan ook steeds bespreekbaar te maken en dit mee op te nemen in contacten met andere steden en gemeenten. Op deze manier tonen we niet alleen onze steun via de internationale gemeenschap, maar ook via het lokale niveau. 

Als bijlage in deze mail vindt u een modelbrief, opgesteld in het Engels, die u kan personaliseren en versturen aan uw eventuele zusterstad/-gemeente in Polen. Afgeleiden van deze brief kunnen ook verstuurd worden aan zustersteden/-gemeenten in andere landen die LGBT-rechten schenden.

Kan u ons laten weten of u een zusterstad/-gemeente heeft in een van bovengenoemde landen, en u de problematiek van de mensenrechtenschendingen van holebi’s en transgenders wil aankaarten? We werken graag met u samen.

Voor meer info mag u ons steeds contacteren.

Met vriendelijke groeten,

Modelbrief voor zustersteden

“LGBT-free zones” in Poland

Town twinning between [name of Polish twin town/city] and [name of town/city sending this letter]  

[Dear Mr/Mrs/Ms] or [Dear ladies and gentlemen],

Poland has recently seen a large number of communities and localities which decided to become part of the so-called “LGBT-free zone”. Thus, a total of 96 municipalities, 36 counties and four administrative districts have already declared that homosexual, bisexual or transsexual persons are undesirable in their localities. The campaign for the “LGBT-free zones” was launched in early 2019 by the right-wing conservative weekly Gazeta Polska and supported by the national-conservative PiS government of Jarosław Kaczyński. Not only in our view but also from a human rights point of view this campaign is highly discriminatory and inhuman. 

For us it is obvious: We must use our city partnerships and show attitude! Reminding ourselves of the history of our continent and the fact, that some 80 years ago towns and cities in Germany put up signs “Jews unwanted” or were even declared “free of Jews”, the Polish campaign, resembling frightfully the aforementioned historical facts, is not to be taken lightly. Therefore we cannot be silent. Fundamental European and human values such as dignity, freedom and equality are at stake.

With an existing town partnership also between [name of town/city sending this letter] and [name of Polish twin town/city] we ask and strongly recommend the [mother party] city council faction of [name of city/town letter is addressed to] to ask for an official statement from its Polish twin city regarding its attitude towards the above-mentioned campaign and/or also ask for its dissociation from the campaign. When visiting the twin town delegations or representatives should without hesitation bring forward the topic with the Polish partners. The suspension of the twinning could be a next step. 

[Sentence to be inserted if Polish twin city is not or not yet part of the anti-LGBTI campaign: Even if [name of Polish city] is not taking part in the Polish anti-LGBTI campaign we ask the city of [name of city letter is addressed to] to take a preventive stance here as well.]

In deep concern and with our best regards,

Beeld: Timothy Junes
Bron: Orry Van de Wauwer

Een gedachte over “Orry Van de Wauwer en CD&V-regenboognetwerk willen dat Vlaamse steden en gemeenten zustersteden aanspreken over holebifobie en transfobie

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: