Hoe seks en seksdates rijmen met corona?

COVID-19 en seks, het is een moeilijk huwelijk. De lockdown mag dan geleidelijk aan versoepeld worden, één vraag blijft onbeantwoord: hoe verzoen je de fundamentele behoefte van de mens aan intimiteit en seks met de physical distancing-maatregelen? 

Eerder signaleerde Sensoa al de noodkreet van vele singles na drie maanden lockdown: LGBT’s, jongeren, pubers, alleenstaanden, bejaarden, niemand kan zo lang zonder die fundamentele menselijke behoefte aan lichamelijkheid en affectie

Daden 

“Tegelijkertijd vangen we signalen op dat mensen zonder partner (in de meest ruime betekenis van het woord) niet langer bij de pakken blijven zitten, met alle risico’s van dien”, zegt Boris Cruyssaert van Sensoa.

“Omdat we deze nood ernstig nemen, formuleerde Sensoa in samenspraak met diverse experten een aantal risicoreducerende basisregels en adviezen voor wie toch seks wil hebben. Deze vormen geen tegenspraak met de noodzakelijke maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad. Ze beloven ook geen vrijwaring van het virus.”  

Wel zetten ze alles op een rijtje zodat iedereen geïnformeerde beslissingen kan nemen. De adviezen zijn terug te vinden op Allesoverseks.be.

Basisregels en suggesties 

De beste bescherming tegen het coronavirus is uiteraard het vermijden van fysiek contact en 1,5m afstand houden van anderen. 

Wil iemand zonder vaste, inwonende partner, toch graag fysieke intimiteit of seks dan begint het gepuzzel over wat wel en niet kan. 

Sensoa formuleerde drie basisregels en een aantal extra suggesties waarmee iemand het risico op COVID-19 kan beperken. 

Daarna werd alles verfijnd of aangevuld naargelang de situatie: gaat het over seks en intimiteit met één of meerdere partners waarmee je wel of niet samenwoont, is het een date of wat met groepsseks? 

“We baseerden ons hiervoor op de bestaande adviezen van de Nationale Veiligheidsraad, verdere verfijningen of antwoorden van medische en andere experts en keken ook naar de adviezen van SOA Aids Nederland en het protocol voor sekswerkers“, aldus Cruyssaert.

Geen vrij-geleide

Deze adviezen geven zeker geen vrijgeleide om de bestaande en noodzakelijke voorzorgsmaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad overboord te gooien. 

“Ze passen wel in onze visie op preventie. Preventie slaat immers niet alleen op het voorkomen, maar verloopt trapsgewijs. Kunnen de risico’s niet vermeden worden, dan is het boodschap de risico’s te beperken, in dit geval de kans op overdracht van het coronavirus verminderen. “

De adviezen moeten in dat licht gezien worden: kunnen mensen de maatregelen niet volhouden, dan dienen ze wel geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen om het risico op een besmetting te verkleinen. 

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: