Samenlevingscontract voor holebikoppels in Montenegro

Holebikoppels die samenwonen zullen in Montenegro hun gezinssituatie kunnen registreren in een samenlevingscontract. Dat heeft het parlement beslist. De wet treedt binnen het jaar in werking. 

42 van de 81 parlementsleden stemden voor het wetsvoorstel, dat een jaar geleden nog in het parlement sneuvelde. De tegenstanders onthielden zich woensdag van stemming.

Met de nieuwe wet krijgen holebikoppels bij een samenlevingscontract dezelfde rechten als heteroseksuele koppels, met uitzondering van de mogelijkheid om een kind te adopteren.

Hoewel adoptie onmogelijk blijft reageert LGBT Forum Progress verheugd op het nieuws. De Montenegrijnse belangenorganisatie spreekt van een “historische stap vooruit in de strijd voor gelijke rechten voor LGBTI’s in Montenegro”.

Eerste minister Duško Marković en president Milo Đukanović zeggen eveneens erg blij te zijn met de nieuwe wet. Volgens hen bevestigt die dat de “Europese waarden” in Montenegro aanwezig zijn. Het Balkanland wil graag lid worden van de Europese Unie en is daar al jaren over in onderhandeling.

De regering kondigde eerder een actieplan voor de periode 2019-2023 aan om de positie van holebi’s, transgenders en intersekse mensen in het land te verbeteren. Daarin wordt onder meer voorgesteld dat agenten en zorgmedewerkers antidiscriminatietrainingen gaan volgen. Het plan leidde tot kritiek vanuit conservatieve hoek.

Beeld: Wikipedia
Bron: NU.nl

%d bloggers liken dit: