NEDERLAND | Schelden geen reden voor strafverzwaring, vinden officieren en rechters

Schelden met woorden als ‘kankerhomo’ of ‘manwijf’ is zelden een reden voor strafverhoging wegens discriminatie, vinden de meeste rechters en officieren van justitie in Nederland

Die opmerkelijke conclusie staat in een recent verschenen onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. COC Nederland wil dat minister van Justitie en Veiligheid  Ferdinand Grapperhaus (CDA) de regels aanpast.

“Onbegrijpelijk en onacceptabel”, noemt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug de inschatting van rechters en officieren. “Als schelden al geen bewijs meer is voor discriminatie en strafverzwaring, wat dan wel?”

+50% tot +100%

COC wil dat minister Grapperhaus de regels zo aanpast dat schelden wél reden is voor strafverhoging en bewijs voor discriminerend geweld. Als discriminatie bewezen wordt geacht, kan de rechter de straf met 50 tot 100% verhogen.

In 2018 leidde een rechterlijk oordeel in de mishandelingszaak van homoseksuele mannen in Dordrecht tot opschudding. De rechter oordeelde dat er geen sprake was van discriminatie terwijl de daders hun slachtoffer uitscholden voor ‘flikker’ en ‘kankerhomo’. 

De rechter sprak van “dagelijks taalgebruik” en er werden geen hogere straffen opgelegd. Het Openbaar Ministerie ging daar niet tegen in beroep. COC sprak van een “schandalig vonnis”.

‘Algemeen taalgebruik’

Nu blijkt uit het WODC-onderzoek dat de meeste rechters en officieren van justitie in Nederland vinden dat schelden bijna nooit een reden is voor strafverhoging wegens discriminatie. 

Dat geldt voor woorden als ‘kankerhomo’ of ‘manwijf’ maar bijvoorbeeld ook voor ‘Jood’, ‘mongool’ of ‘kankermarokkaan’. Reden zou het ‘algemene gebruik’ van de termen zijn.

De opvatting van officieren van justitie verklaart mogelijk ook dat maar zo’n 5% van de zaken die de politie beschouwt als discriminatie ook door het OM als zodanig wordt beschouwd.

Het WODC stelt in het rapport voor dat de regering komt met een duidelijker definitie voor wanneer er sprake is van een discriminatieaspect. Schelden zou daarvan onderdeel kunnen uitmaken.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: