Nederland schrapt geslachtsaanduiding op ID-kaarten maar niet van paspoorten

Over enkele jaren vermelden identiteitskaarten in Nederland geen geslachtsaanduiding m, v of x meer. Dat heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) aangekondigd in de Tweede Kamer.

Naar verwachting zal het geslacht vanaf 2024 of 2025 weggelaten worden op nieuwe identiteitskaarten. De registratie blijft wel nog op paspoorten staan, omdat dit moet volgens Europese afspraken.

Ook kondigt Van Engelshoven aan bedrijven en organisaties te zullen gaan helpen bij het voorkomen van onnodige geslachtsregistratie. De minister laat voor hen een “online toolbox” bouwen met onder meer een afwegingskader en voorbeelden.

Politie

Uit onderzoek van Binnenlandse Zaken is gebleken dat het geslacht van identiteitskaarten kan worden weggelaten zonder veel praktische gevolgen voor bijvoorbeeld de politie of marechaussee (rijkswacht), die de kaarten gebruiken voor identificatie, schrijft Van Engelshoven.

Bij paspoorten ligt het ingewikkelder, omdat die moeten voldoen aan bepaalde internationale voorwaarden, willen ze geschikt blijven als reisdocument. Een alternatief is om de mogelijkheid aan te bieden een ‘X’ in te vullen bij het geslacht. 

Malta en Nieuw-Zeeland doen dit bijvoorbeeld al.

Wetswijziging nodig

Maar het paspoort moet wel overeenkomen met de Basisregistratie Personen (BRP), die gebaseerd is op de geboorteakte. Daarom moet het alternatief om voor een derde seksecategorie te kiezen bij de geboorteakte eerst mogelijk gemaakt worden, zegt minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD).

België

In ons land staat er wel nog een geslachtsaanduiding op de identeitskaart, al kunnen mensen dat geslacht wel laten aanpassen. Het Grondwettelijk Hof besliste midden vorig jaar dat ook ‘X’ een optie moet worden.

In de praktijk is dat nog niet het geval.

Beeld: Wikipedia
Bron: NI.nl, VRT NWS, Belga

%d bloggers liken dit: