Groen wil alle haatspraak bestraffen via correctionele rechtbank

Kamerlid Jessica Soors (Groen) wil haatspraak via de correctionele rechtbank laten bestraffen. Hier voor moet artikel 150 van de Grondwet worden aangepast. 

“Het debat mag en moet stevig gevoerd worden. Maar er is een grens als er wordt aangezet tot haat, discriminatie en geweld. Door alles voor de correctionele rechtbank te brengen, pakken we alle haat op dezelfde manier aan”, legt Soors uit.

Art. 150 GW bepaalt dat drukpersmisdrijven met motief van homofobie, discriminatie op basis van religie en van personen met een handicap voor assisen moeten verschijnen. 

Geschreven haatberichten met motief van racisme of xenofobie vallen niet onder artikel 150 en komen voor correctionele rechtbank.

Wat is het verschil?

Het probleem is voor Soors het verschil tussen racistische en andere geschriften en verschil tussen geschreven en niet-geschreven haatboodschappen. “Dat zorgt voor veel onduidelijkheid en straffeloosheid. De afgelopen 50 jaar zijn er maar twee drukpersmisdrijven voor assisen verschenen.”

Soors ziet dit niet als beknotting van de vrije meningsuiting. “Maar oproepen tot haat, geweld of discriminatie gaat te ver. Er worden geen extra strafbare zaken toegevoegd. Het gaat er om hoe er wordt vervolgd. Door alles voor de correctionele rechtbank te brengen, maken we komaf met de onduidelijkheid en straffeloosheid.” 

Beeld: Timothy Junes
Bron: Belga

Een gedachte over “Groen wil alle haatspraak bestraffen via correctionele rechtbank

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: