ITALIË | 11 juli is actiedag voor wet tegen homofobe en transfobe haatspraak

Op 11 juli voeren LGBT-organisaties in Italië voor een wet tegen holebifobe en transfobe haatspraak. De Kamer van Afgevaardigden start de behandeling van een wetsvoorstel hierover einde juli.

Momenteel heeft Italië geen antidiscriminatiewet die discriminatie, verbaal en fysiek geweld op grond van seksuele oriëntatie, gender n genderidentiteit erkent. In de Europese Unie zit Italië in hetzelfde club als Tsjechië, Bulgarije en Letland

UNAR

Het wetsvoorstel in Italië voorziet ook de erkenning van misogynie of vrouwenhaat. De Ufficio Nazionale Antidiscriminazioni Razziali (UNAR), het Nationaal Bureau voor Raciale Antidiscriminatie zou ook bevoegd worden voor LGBT-kwesties. 

Er is ook een fonds voorzien cohousingprojecten voor slachtoffers van holebifobie en transfobie en de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) zou een thema worden op school. 

Tegenstand

Er is een luide tegenstand tegen het wetsvoorstel. Organisaties en mensen die de vrijheid willen te zeggen wat ze willen. 

“Ze vertegenwoordigen de meerderheid niet, maar ze zijn goed georganiseerd en hebben veel geld”, zegt LGBT-activist Rosario Coco.

Actie

Om tegen die groepen in te gaan, is 11 julie actiedag. Met flashmobs en online zichtbaarheid met de hashtags #davocealrispetto (stem voor respct) en #spazzalodio (swipe haat weg). 

Er is ook een petitie.

Beeld: Wikipedia

%d bloggers liken dit: