NETFLIX | Homokoppel in actiefilm ‘The Old Guard’

Netflix heeft ‘The Old Guard‘ online gezet. Een actiefilm over mythologisch oude strijders – ‘Highlander‘, iemand? – die nu moeten ijveren voor hun voortbestaan. In de film is er een homokoppel.

Holebi’s zijn zeldzaam in actiefilms. Homokoppels nog zeldzamer. En holebi’s in een positieve rol nóg zeldzamer. 

Personages Joe (Marwan Kenzari) en Nicky (Luca Marinelli) kussen zelfs. Een kleffe scène volgens Filmtotaal.

Marwan Kenzari heeft op zijn beurt de dubieuze eer om de meest tenenkrommende monoloog in de hele film af te steken. Samen met de Italiaanse acteur Luca Marinelli vormt hij hier een homokoppel. Kenzari, op de knieën gedwongen door boze, witte schurken, betuigt zijn eeuwigdurende liefde aan zijn vriend, waarna hij de boel bezegelt met een kus. Mag het alsjeblieft wat minder met dat larmoyante gedoe? We begrijpen dat de makers hiermee een ‘woke’-statement willen maken, maar deze scène voelt gewoon enorm misplaatst en vloekt met het cynisme dat in de rest van de film domineert. 

In Het Parool relativeert Kenzari de scène ook.

Voor Kenzari bood die onsterfelijkheid een ­intrigerende uitdaging als acteur. “Iemand van duizend jaar oud, wat moet je je daarbij voorstellen? Het is bovennatuurlijk, bovenmenselijk. Mijn personage Joe heeft een bijna symbiotische relatie met een ander lid van het team. Dat is toevallig ook een man, maar voor mij ging dat niet over homoseksualiteit – hun relatie is bijna mythologisch. Ik vroeg me vooral af hoe liefde eruitziet als je al duizend jaar bij elkaar bent. Dan moet je iemand wel érg goed kennen.”

Ook De Morgen is niet overtuigd. Recensent Lieven Trio schrijft overigens niets over de gay scène. 

‘The Old Guard’
Van: Gina Prince-Bythewood.
Met: Charlize Theron, Marwan Kenzari, Matthias Schoenaerts, KiKi Layne, Luca Marinelli, Chiwetel Ejiofor, Harry Melling.
Op Netflix.

Beeld: Mohamed Hassan, Pixabay
Bron: Têtu, Filmtotaal, Het Parool, De Morgen

%d bloggers liken dit: