VIDEO | Schepen van Onderwijs en Jeugd Jinnih Beels: “Pride laat jongeren kennis maken met seksuele en genderdiversiteit”

“Gelijke kansen beginnen bij onderwijs en jeugd”, vertelt schepen van Onderwijs en Jeugd Jinnih Beels (sp.a). 

Beels, voormalig commissaris van politie en in een vorig leven diensthoofd Diversiteit bij wat toen Lokale Politie Antwerpen heette, verving op de persconferentie van Antwerp Pride schepen voor Gelijke Kansen Karim Bachar (sp.a). 

Tijdens haar carrière bij de politie maakte Beels overigens nog NaviGAYtion mee. Dat botenfeest op en aan de oevers van de Schelde was de voorvader van Antwerp Pride.

Jeugd introduceren aan pride

“Een heleboel evenementen deze zomer gaan er helemaal anders uitzien. We moeten creatief zijn om na te denken over welke plaats we jongeren in deze stad geven. Vandaag, deze zomer. Want velen van hen kunnen niet weggaan.

“Dan denk ik dat pride een van de opportuniteiten is om jongeren kennis te laten maken met diversiteit. Ik hoop dat we daar samen een brug kunnen bouwen.”

Kern van pride

Beels ziet de afwezigheid van de parade als een uitgelezen kans om mensen bewust te maken van wat pride in se is. “Dit jaar is het gemakkelijker om dit te doen omdat je geen afleidingen hebt.”

Mensenrechtenvrijdag

Beels kijkt vooral uit naar de ‘Human Rights Friday‘ gecureerd door Het Roze Huis

“Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en dat zou in deze stad anno 2020 een evidentie kunnen zijn. Maar dat is nog niet zo.”

Ondanks 172 nationaliteiten in de stad – en daarmee is Antwerpen bij de top drie wereldwijd – is het toch moeilijk om met diversiteit om te gaan, aldus de schepen met Indiase achtergond. 

Meerwaarde

“Maar diversiteit kan voor ons allemaal een meerwaarde zijn”, aldus Beels. We moeten daar samen aan werken. Samenleven is een werkwoord.”

Inspiratie

Beels hoopt ook dat Antwerp Pride een inspiratie wat betreft organisatie voor andere groepen in de stad. 

“Ik hou een warm pleidooi om de strijd voor gelijkwaardigheid elke dag van het jaar te voeren.”

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: